Heltai Gáspár

Heltai Gáspár

Heltai Gáspár a fost una dintre personalităţile Clujului care a contribuit fundamental, prin strădaniile sale, la dezvoltarea acestei urbe.

Acesta s-a născut în jurul anului 1490, cel mai probabil la Cisnădie. Cărturar sas şcolit la Wittenberg, Gáspár Heltai s-a mutat în oraşul de pe Someş, în 1544, pe cand avea doar 24 de ani, făcându-se deja remarcat ca predicator lutheran. După ce s-a mutat aici, a înfiinţat prima tipografie a oraşului, baia publică, moara-fabrică de hârtie şi totodată prima fabrică de bere a urbei. A avut o formaţie renascentistă, fiind în acelaşi timp pastor, traducător, tipograf, editor, scriitor şi om de afaceri.

Dar activitatea care avea să îi consacre ca o mare personalitate a Clujului renascentist a fost cea tipografică. Astfel, în 1550, acesta a deschis prima tipografie din oraş, în clădirea care serveşte astăzi drept sediul Universităţii Sapientia şi a tipărit prima carte clujeană. Activitatea tipografului clujean a făcut ca producţia de carte locală să devină cea mai importantă din întreaga regiune. Astfel, din cele 360 de volume tipărite în secolul XV în întreaga Transilvanie, 198 dintre acestea au fost tiparite de către Gaspar Heltai, la Cluj. Acest lucru a atras după sine si dezvoltarea culturală a oraşului.

Heltai Gáspár s-a stins din viaţă la vîrsta de 55 de ani. Casa şi tipografia au fost moştenite, de Heltai Gáspár jr., iar mai târziu de sora lui mai mică, soţia lui Eppel János, de la care provine şi numele „Casa Eppel”. După familia Heltai, familia Teleki, mai târziu familia Bethlen au fost proprietarii casei. În prezent este sediu fundaţiei Sapientia

Bibliografie

Recordmanul cărţilor clujene, un articol de Daniel Iftene, publicat în Foaia Transilvăneană, Clujul de colecţie, la 8.10.2008

Alte personalitati ale Transilvaniei


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *