Matia Corvin

Matia Corvin

Matia Corvinul (al carui nume apare in documentele vremii, in mai multe variante: Matei Corvin, Matia de Hunedoara, Hunyadi Mátyás sau Matthias Corvinus) a fost unul dintre cei mai mari regi ai Ungariei, domnind intre anii 1458-1490.

Acesta s-a născut în 1443 la Cluj, în casa lui Stefan Kolb, ca al doilea fiu al lui Iancu de Hunedoara, renumit conducător militar, care a întreprins în calitate de regent al Ungariei o serie de campanii militare reuşite împotriva Imperiului Otoman, lăsând fiului său un regat sigur şi stabil. Mama lui Matia a fost Erzsébet (Elisabeta) Szilágyi, din mica nobilime ardeleană.

A primit la botez numele de Matia, deoarece s-a născut în ajunul zilei de 24 februarie, zi în care calendarul roman îl comemorează pe Apostolul Matia (la noi – 9 august). Din cauza frecvenţei reduse a numelui Matia în spaţiul românesc, prenumele regelui a fost confundat cu cel al evanghelistului Matei (sărbătorit la 21 septembrie în calendarul roman universal – 16 noiembrie în cel creştin ortodox). Epitetul Corvinus provine din stema familiei, ce conţinea un corb (corvus în latină, vezi Corvin si Corbul).

Matia Corvin a domnit 32 de ani şi domnia sa a fost una dintre cele mai strălucite din istoria Ungariei. Aristocraţia de rang înalt însă nu s-a împăcat cu prezenţa unui mic nobil pe tronul Ungariei şi a uneltit pentru a-l detrona. Conform legendei, marii nobili ar fi reuşit să-şi pună planul în aplicare cu ajutorul reginei Beatrice, soţia regelui. Medicul reginei îl trata de reumatism pe regele Matia otrăvindu-l cu plumb; astfel regele Matei muri încet, de saturnism, înainte să ajungă la vârsta de 50 de ani.

Alte personalitati ale Transilvaniei


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *