Avram Iancu
Avram Iancu (n. 1824, Vidra de Sus, Alba – d. 10 septembrie 1872, Baia de Criş, Hunedoara), a fost un erou naţional al românilor din Ardeal, unul dintre conducătorii revoluţiei de la 1848 în Transilvania.
Avram Iancu s-a nascut in Tara Motilor, in satul Vidra de Sus( azi Avram Iancu) judetul Alba. Se trage dintr-o familie veche: se spune ca bunicul sau, Gheorghe Iancu ar fi fost preot ortodox si ar fi luat parte la rascoala lui Horea din anul 1784. Altii afirma ca Gheorghe Iancu ar fi fost in fapt ruda cu Horea.
Gheorghe Iancu a avut sapte copii dintre care, Alisandru Iancu va fi tatal lui Avram Iancu. Alisandru s-a casatorit cu Maria Gligor; desi era iobag ajunge „padurar”. Alisandru Iancu a avut doi copii, pe Ioan si pe Avram.
Scoala primara o incepe in sat, la dascalul Mihai Gombos. Dupa o vreme, a fost trimis de parinti la Scoala primara din Neagra. Mai departe, Avram va urma cursurile Scolii din Campeni, pe care o va absolvi la varsta de 13 ani.
In anul 1837 este dat de parinti la gimnaziul din Zlatna, o Scoala maghiara, dar neexistand scoli romanesti, Avram Iancu nu are de ales.La 17 ani, cand a absolvit gimnaziul din Zlatna, va trece la Liceul Piaristilor din Cluj , iar apoi va absolvi Facultatea de Drept din Cluj, in anul 1846. Se angajeaza ca, cancelist la Tabla regeasca din Targu Mures, dupa ce a intampinat multe dificultati pentru ca era doar fiul unui iobag roman.
In primavara anului 1848 participa la inceputul evenimentelor revolutionare din Transilvania si la Adunarea Nationala de pe Campia Libertatii din Blaj. Ulterior, va ajunge sa conduca legiunile romanesti din Muntii Apuseni impotriva trupelor maghiare revolutionare ce invadeaza Transilvania. Va conduce personal, Legiunea II Auraria Gemina si se va instala in tabara de la Campeni. Va duce lupte grele impotriva trupelor maghiare pana in septembrie 1849, cand revolutia maghiara a fost infranta.
In februarie 1850 Avram Iancu pleaca spre Viena la o audienta la imparatul Francisc Iosef. Cu toate ca acesta ii primeste pe romani cu mare respect, Avram Iancu refuza decoratiile imperiale spunand:
eu distincţia ce mi s-a acordat, pentru care în ceea ce priveşte persoana mea îi mulţumesc Maiestăţii Sale cu toată supunerea, nu o pot primi atâta timp cât acele făgăduieli nu vor fi împlinite şi dorinţele juste ale naţiunei române nu vor fi satisfăcute, fiindcă în caz contrar, făcând abstracţie de faptul că eu aş fi considerat ca un bărbat de rea-credinţă de către popor, pe care aş fi ţinut numai să-l înşel cu promisiuni goale, dar mi s-ar face imposibilă calea ca să mai realizez ceva în viitor pentru monarhul meu şi pentru naţiunea mea …(Avram Iancu)
Se intoarce acasa intre motii lui unde va ramane pana la moartea sa din noaptea de 9/10 septembrie 1872, la Baia de Cris, in Tara Zarandului.
Bibliografie
- www.wikipedia.org
- www.enciclopediaromaniei.ro
Alte personalitati ale Transilvaniei
- Arsenie Boca
- Gheorghe Nicula
- Aurel Munteanu
- Samuel von Brukenthal
- Andrei Șaguna
- Avram Iancu
- Iuliu Hossu
- George Barițiu
- Gheorghe Lazăr
- Petru Maior