Samuel von Brukenthal

Samuel von Brukenthal

Samuel von Brukenthal (n. 26 iulie 1721, Nocrich(Leschkirch) – d. 1803, Sibiu), a fost guvernator al Transilvaniei, fondator al muzeului din Sibiu care ii poarta numele.

Samuel von Brukenthal s-a nascut la 26 iulie 1721, în localitatea Nocrich (Leschkirch) in apropiere de Sibiu. Bunicul si tatal sau au fost judecatori in Nocrich. Numele initial al familiei a fost Brekner, dar pentru servicii deosebite in slujba imperiului, tatal sau, Michael Brekner, a fost innobilat in anul 1724, primind numele de von Brukenthal. Mama sa, Susanna, provenea din familia aristocrata a lui Conrad von Heydendorff.

A urmat studiile gimnaziale la Sibiu si Targu Mures, apoi cursurile universitare la Halle si ulterior la Leipzig.

S-a intors în 1745 la Sibiu si s-a casatorit cu Sofia Katharina, fiica primarului Klocknem. Imediat dupa aceea a primit postul de secretar adjunct al magistratului Sibiului.

In 1753 a plecat la Viena. Aici a fost numit, pe rând, secretar gubernial(premiera pentru un sas), apoi presedinte al cancelariei aulice si ulterior consilier secret.

În 1774 a fost numit guvernator al Transilvaniei, dupa ce, în 1762 fusese ridicat la rangul de baron. Printre marile realizari ale guvernarii sale se numara construirea palatului sau din Piata Mare a Sibiului (1779) care avea sa gazduiasca primul muzeu din aceasta parte a Europei.

Tot in timpul guvernarii sale a fost rascoala lui Horea, Closca si Crisan din 1784. Dupa moartea împaratesei Maria Tereza(1787), care a fost protectoarea lui, Brukenthal a fost obligat sa se retraga, nefiind agreat de împaratul Iosif al II-lea. Meritele sale au fost însa recunoscute, acordându-i-se cel mai înalt grad al Ordinului Sfântul Stefan: Marea Cruce cu colan.

Samuel von Brukenthal s-a stins din viata pe 12 aprilie 1803.

Bibliografie

  • www.wikipedia.org
  • www.sibiul.ro

Alte personalitati ale Transilvaniei


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *