George Barițiu
George Bariț, sau George Barițiu, (n. 4 iunie 1812, Jucu de Jos, Cluj – d. 2 mai 1893, Sibiu) a fost un istoric și publicist român, întemeietorul presei românești din Transilvania.
Gheorghe Bariț a fost fiul lui Ioan Pop Bariț, preot greco-catolic, și al Anei Rafila. A facut studiile primare la școala unitariană din Trascău(azi Remetea, județul Alba) între 1820-1824.A urmat apoi Gimnaziul la Blaj și studiile liceale la Liceul Piariștilor din Cluj iar mai apoi Facultatea de Teologie la Blaj între 1831-1835.
A fost pregătit pentru o carieră ecleziastică, însă s-a decis pentru cariera didactică, începând prin a preda la Liceul Comercial Românesc din Brașov.
In Transilvania inceputului de secol XIX exista dintotdeauna o natiune romaneasca dar ea nu era reprezentata corespunzator, nu avea conducatori ereditari sau reprezentanti permanenti.Era nevoie de o mobilizare coilectiva iar una dintre mijloacele prin care se putea face aceasta mobilizare este presa.
„Miscarea intelectuala era pretutindeni mare si neobosita. Atunce era epoha cand roiuri de tineri, plini de entuziasm, crezand in viitorul patriei lor sia lor, uniti toti, cu curagiul junetei ce nu se indoieste de nimica si pentru care stavila nu este, se apucasera de lucru” (Mihail Kogalniceanu).
Un astfel de tanar era George Barițiu. Impreuna cu Iacob Muresan fac demersuri pentru a obnite aprobarile necesare in vederea publicarii unei gazete trasilvanene.Cu ajutorul baronului Vasile Nopcea – roman de origine si cancelar aulic al Transilvaniei – primesc autorizatia necesara prin decretul din 8 martie 1838.
Astfel,pe 12 martie 1838 apare primul numar din „Gazeta de Transilvania”, o „foaie” politica si literara pentru minte, inima si literatura. Din 3 ianuarie 1849 isi schimbanumele in „Gazeta Transilvana” iar din decembrie 1849 pana la incetarea publicarii ei, in 1944, are numele de „Gazeta Transilvaniei”.
Dar inceputurile au fost grele: autoritatile cautau orice mijloc prin care sa suspende publicarea gazetei, George Barițiu fiind nevoit chiar sa se prezinte la politiaimperiala din Viena pentru a da socoteala pentru continutul politic si social al publicatiei sale.
„Foile” lui George Barițiu vor ajuta la cultivarea constiintei nationale si dezvoltarea culturii romanesti in Transilvania, fiind reviste ale unitatii spirituale ale tuturor romanilor…
„Foaia se ridica […] la insemnatatea de intaiul organ panromanesc, intaia gazeta cuprinzand informatii despre toti romanii, in acest spirit al culturii romanesti unice„(Nicolae Iorga).
Opera
- Cuvântare scolasticească la ecsamenul de vară în Școala românească din Brașov și Cetate, 1837
- Deutsch-Rumänisches Wörtebuch, Dicționariu român-german, 1853-1854
- Dicționariu românesc-unguresc, Magyar-román szótar, 1869
- Părți alese din istoria Transilvaniei pre două sute de ani în urmă, I-III, Sibiu, 1889-1891Două drame familare, teatru, 1891
Bibliografie
- Cultura Romana Moderna si Idealurile Nationale, Ioan Silviu Nistor, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1997
Alte personalitati ale Transilvaniei
- Arsenie Boca
- Gheorghe Nicula
- Aurel Munteanu
- Samuel von Brukenthal
- Andrei Șaguna
- Avram Iancu
- Iuliu Hossu
- George Barițiu
- Gheorghe Lazăr
- Petru Maior