Andrei Șaguna

Andrei Șaguna

Andrei Șaguna (n. 20 ianuarie 1809, Miscolț, Ungaria — d. 28 iunie 1873, Sibiu) a fost mitropolit ortodox al Transilvaniei, militant pentru drepturile ortodocșilor și ale românilor in general din Transilvania.

Andrei Șaguna s-a născut la Mișcolț, în nordul Ungariei, din părinți aromâni, catolici. În 1816 Anastasie (numele de botez a lui Andrei) a început școala la Mișkolț. A continuat la gimnaziul catolic la călugării piariști din Pesta, pe care l-a terminat in 1826.

Trece la ortodoxism pe 29 decembrie 1826.Între 1826-1829, urmează filozofia și dreptul la Buda.Dupa aceea, in 1829 pleacă la Vârșeț unde urmează teologia.

La 1 noiembrie 1833 se călugărește și ia numele de Andrei.

In anul 1846 este numit vicar al Episcopiei Ardealului iar, in 18 aprilie 1848, in plina revolutie, este numit Mitropolit al Transilvaniei. A fost o mare personalitate a natiei romanesti, un conducator intelept, masurat, plin de echilibru, al romanilor ardeleni in momente care nu au fost deloc usoare pentru el…un purtator de cuvant al natiunii romane (Academicianul Dan Berindei).

La 27 august 1850 se deschide la Sibiu Tipografia eparhiala, din banii lui Șaguna. Aici se tiparesc abecedare, carti cu istorioare biblice. La 1 ianuarie 1853 se intemeiaza Telegraful Roman, singurul ziar din Romania cu aparitie neintrerupta pana astazi.

Incepand cu anul 1855, Șaguna reorganizeaza invatamantul teologic din Sibiu sub forma unui Institut de teologie si pedagogie, Seminarul Andreian. Incepand cu anul 1854, a organizat peste 800 de scoli primare confesionale. Tot sub indrumarea sa au fost intemeiate gimnaziile ortodoxe din Brasov si Brad. Gimnaziul de la Brasov(astazi Colegiul National „Andrei Șaguna”) a fost inaugurat in 1850 fiinf astfel una dintre cele mai vechi scoli superioare romanesti.

Dupa 1860 a fost membru in Senatul imperial din Viena, in anii 1863-1865 deputat in Dieta Transilvaniei, copresedinte al Conferintei nationale-politice a romanilor de la Sibiu (1861) si a Congresului national al romanilor de la Alba lulia (1863). In anul 1871 a fost ales membru de onoare al Academiei Romane.

Mitropolitul Andrei Saguna a fost un barbat aproape extraordinar, trimis de Providenta Divina pentru fericirea poporului sau; ca el a fost un Moise, pentru ca si el, ca si acela, a eliberat poporul sau, conducandu-l in pamantul autonomiei si independentei; si el, ca si acela, dadu poporului sau tablele legii: Statutul organic; si, in fine, lovi in piatra si dadu apa cereasca poporului sau: stiinta, lumina, cultura. Despre un astfel de barbat, pe drept cuvant, se poate zice ca el, pururi va straluci ca un luceafar pe orizontul bisericii si natiunii romane(Nicolae Popea)

Bibliografie

  • www.wikipedia.org
  • www.crestinortodox.ro

Alte personalitati ale Transilvaniei


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *