Iancu de Hunedoara

Iancu de Hunedoara

Iancu de Hunedoara – al carui nume apare in documentele vremii, in mai multe variante: Ioan Huniade, Ioan de Hunedoara, Ioan Corvin – a fost descendentul unei familii nobiliare de origine română din Hunedoara.

Acesta s-a născut în jurul anului 1387 (după alţii 1407).  Atât tatăl său, Voicu, cât şi fraţii săi Mogoş şi Radu, au fost ostaşi în slujba regelui maghiar Sigismund de Luxemburg. Acesta îl va răsplăti pe Voicu pentru fidelitatea şi curajul său, dăruindu-i castelului de la Hunedoara, unde a copilărit Iancu. Despre copilăria sa se cunosc puţine informaţii, dar se poate spune că a plecat de tânăr în slujba unor nobili pentru a învăţa arta militară.

În 1430, Iancu de Hunedoara  intră în slujba lui Sigismund de Luxemburg. După încoronarea lui Albert de Austria ca rege al Ungariei, Iancu de Hunedoara va trece în slujba acestuia, fiind sprijinit de noul rege să devină ban al Severinului iar , mai apoi , voievod al Transilvaniei. După moartea lui Albert de Austria, Iancu de Hunedoara devine guvernator al Ungariei între 1446-1452.

Iancu de Hunedoara a devenit celebru datorită eforturilor de închegare a unei coaliţii creştine care să oprească înaintarea otomanilor , fiind cel dintâi comandant de oşti din Europa care a reuşit să îl înfrângă pe cuceritorul Constantinopolului, sultanul Mahomed II, la Belgrad în 1456. A fost tatăl regelui Matei Corvin, cel mai mare rege al Ungariei.

Iancu de Hunedoara a murit în 1456 de ciumă in tabara de la Zemun, după ce obţinuse victoria în bătălia de la Belgrad, contra oştirii otomane a sultanului Mehmed al II-lea Cuceritorul. Iancu de Hunedoara este înmormântat la Alba Iulia, în Catedrala Sf. Mihail, iar ca semn de recunostinta, pe piatra sa funerară stă înscris „s-a stins lumina lumii”.

Alte personalitati ale Transilvaniei


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *