Iuliu Hossu

Iuliu Hossu

Iuliu Hossu (n. 30 ianuarie 1885, Milaș, Bistrița-Năsăud, d. 28 mai 1970, București), episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, deținut politic, cardinal „in pectore”.

Iuliu Hossu, primul cardinal roman, a fost fiul lui Ioan Hossu sl Victoriei Mariutiu. Era descendent dintr-o familie de vaza din Transilvania, fiind „urmasul” lui George Pop de Basesti(memorandist) dispre tata si al lui Simion Mariutiu(tribun al revolutiei pasoptiste) dinspre mama.

Urmeaza cursurile primare la Scoala poporala greco-catolica din Milaș iar dupa aceea se inscrie la Gimnaziul lutheran din Reghin unde promoveaza primele trei clase iarcea de-a patra a promovat-o la Gimnaziul superior romano-catolic din Targu Mures.

Isi continua studiile la Gimnaziul superior greco-catolic din Blaj avandu-i ca si colegi pe Iuliu Hatieganu(cunoscut academician si fondator al scolii clujene de medicina),Ioan Coltor(voiitor canonic la Blaj, luptator pentru faurirea Marii Uniri), Sebastian Rusan(ajuns mitropolit al Moldovei), etc.

Promoveaza examenul de maturitate(bacalaureat) ca premiant si se inscrie la teologie in 1904. Tot in acest an este trimis la Institutul „De Propagande Fide” de la Roma pe care l-a absolvit dupasase ani, sustinandu-si doctoratul in filozofie si teologie.

A fost hirotonit preot celibe in 1910 in Eparhia Lugojului si a fost pe rand protocolist, arhivar, bibliotecar, vice-notar consistorial, notar consistorial si secretar episcopesc.

Odata cu infiintarea Academiei Teologice de la Lugoj a fost si profesor la Catedra de studii biblice.

In 1914 a fost mobilizat ca preot militar, fiind decorat de imparat petru serviciile sociale si caritabile de pe front.

Dupa aceasta munca nobila a fost propus episcop prin decretul imperial de la 3 martie 1917 si numit prin bula papala din 21 aprilie 1917 data de papa Benedict al XV-lea.Hirotonirea intru arhiereu a avut loc la 4 decembrie 1917 in catedrala Blajului. A primit Dieceza de Gherla, unde a fost si instalat pe 15 decembrie 1917.

[…]

Bibliografie

  • Cultura Romana Moderna si Idealurile Nationale, Ioan Silviu Nistor, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1997

Alte personalitati ale Transilvaniei


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *