Şepcile Roşii

Şepcile Roşii

Toata lumea stie despre Şepcile Roşii ca fiind suporterii clubului sportiv Universitatea Cluj dar dincolo de acest aspectin semnul „Şepcile Roşii” vine din viata universitara, fiind un simbol al tineretului care paseste pragul Universitatii Daciei Superioare.

Inceputurile acestei traditii sunt inca dinainte de 1918 in cursu evenimentelor sportive cu precadere ale societatii academice „Petru Maior” din Budapestasi „Romania Juna” din Viena. De exemplu o cronica sportiva a competitiei dintre echipa de fotbal „Petru Maior” si cea a Colegiului „Szent Imre” relateaza despre aceasta traditie.

Marea Unire de la 1 decembrie 1918 duce iminent la reorganizarea universitatii clujene, transformata in universitate romaneasca. Serbarire pentru inaugurareaUniversitatii Daciei Superioare au avut loc intre 31 ianuarie – 2 februarie 1920 cu participarea regelui Ferdinand I si a mai multor ambasadori si reprezentantiai universitatilor europene.

Devenit cel mai important centru universitar al Transilvaniei, Clujul avea nevoie de perspective si initiative noi. Comunitatea studentilor clujeni la randul ei era foarte efervescenta, mai ales datorita atmosferei de emancipare politica si culturala, deci avea nevoie de simboluri si insemne care sa o defineasca.

Asa a fost aleasa sapca rosie, pe care studentii clujeni o purtau cu mandrie ca insemn al apartenentei lor la Alma Mater Napocensis.

Tot in aceasta perioada, mai precis in septembrie 1919 la o sedinta in sala de festivitati a Prefecturii din Cluj(azi primaria), a luat nastere clubul sportiv Universitatea Cluj sub tutela unor personalitati ca: Iuliu Hatieganu, Iuliu Moldovan, Romulus Boila, Coriolan Tataru.

Şepcile Roşii sunt asadar simbolul vietii universitare clujene atat pe culoarele universitatii cat si in arenele sportive.

Bibliografie

  • Cultura Romana Moderna si Idealurile Nationale, Ioan Silviu Nistor, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1997

 

Alte lucruri inedite din Transilvania

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *