Picturile rupestre din Pestera Coliboaia

Picturile rupestre din Pestera Coliboaia

O echipă de speologi români a descoperit  mai multe picturi rupestre datând din Gravettian sau Aurignacian (cu o vechime cuprinsă între 23 000 şi 35 000 de ani), într-o peșteră din județul Bihor. Aceasta descoperire este cu atât mai importantă, cu cât sunt în mod sigur sunt cele mai vechi descoperite până acum în Europa Centrală.

 Este vorba despre Peştera Coliboaia, situată pe teritoriul Parcului Natural Apuseni, judeţul Bihor. Accesul spre galeriile unde  se află picturile este extrem de dificil. „Ca să ajungi (acolo) sunt trei pasaje inundate complet care sunt greu de trecut şi cu scafandru, pentru că galeria este foarte aproape de podea, apa se tulbură foarte repede şi traseul pe care trebuie să îl urmezi nu este unul drept, ci este sinuos„, spune Viorel Lascu, preşedintele Federaţiei Române de Speologie.

 Picturile sunt de culoare neagră, fiind desenate cu cărbune. Ele „reprezintă animale, printre care un bizon, un cal, posibil o felină, unul sau două capete de urs şi doi rinoceri. Aici se găsesc de asemenea şi câteva gravuri. Pe sol sunt răspândite oase de urs. În timpul şederii în peşteră, urşii au zgâriat şi au lustruit pereţii peşterii„, a explicat Lascu.

 Autenticitatea picturilor a fost dovedită de către o echipă de experţi internaţionali, care au afirmat, fără putinţă de tăgadă, că acestea reprezintă cea mai veche mărturie a acestui tip de artă din Europa Centrală.

Până anul trecut, se credea că picturile rupestre din peştera Cuciulat sunt cele mai vechi din ţară.

 În prezent, peştera Coliboaia este securizată, neputând fi vizitată.

Alte lucruri inedite din Transilvania


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *