Masoneria în Transilvania
Începuturile organizării masonice din Transilvania se leagă de numele oraşului Sibiu, principalul centru de propagare a ideilor masonice în Ardeal, unde, în Mai 1767, s-a înfiinţat prima lojă masonică din Transilvania : Loja Sf. Andrei (sau Loja Sf. Andrei trei frunze de nufăr, în denumirea ei completă). Iniţiatorii acesteia au fost un grup de tineri reveniţi de la studiile universitare din Germania, în frunte căruia se afla Simon Friedrich von Baussnern. Deşi a funcţionat doar pentru o perioadă redusă de timp (între 1767-1790), Loja Sf. Andrei a avut în total 276 de membri. Din rândul membrilor de seamă îi amintim pe Ioan Molnar Piuariu, Martin Hochmeister, Anton Joszika, Fărcaş Kemenyi, Alexandru Bethlen, Samuel von Bruckenthal sau Gheorghe Banffy.
Întrebat cu privire la activitatea masonică din Transilvania, istoricul Tudor Sălăgean spunea că „în Transilvania, masoneria a avut un teren fertil. În secolul XVIII, se înfiinţează primele loje. Masoneria reunea atunci elita societăţii transilvănene. Includea oamenii cei mai bogaţi şi intelectualii. Mai târziu, au promovat principiul egalităţii între oameni, alegerile prin vot direct şi secret. Au început să accepte în rândurile lor servitorii caselor nobiliare şi ţăranii.” Printre francmasonii renumiţi, îi amintim pe Ioan Molnar Piuariu, Simion Barnutiu, baronul Samuel von Brukenthal, poetul Octavian Goga, medicul roman de origine germana Cristian Friedrich Hahnemann, Eftimie Murgu, stefan Peterfi, Alexandru Vaida Voievod, Traian Vuia, familia Tauffer etc.
În afara Sibiului, un alt oraş important pentru istoria masonică din această regiune a fost Clujul. „La Cluj, loja Unio a contribuit la înfiinţarea şcolii de nevăzători şi a celei de surdo-muţi. Totodată, a înfiinţat primul templu masonic din Transilvania. Acesta era în Piaţa Avram Iancu, numărul 7. […] Tot la Cluj, au construit clădirea actualei gări” mai spune istoricul Tudor Sălăgean. Toate aceste iniţiative, au făcut ca oraşul Cluj să devină centrul masoneriei transilvane în secolul XIX. Unul dintre cei mai importanţi sprijinitori ai masonilor din întreaga regiune a fost contele Gheorghe Banffy, guvernatorul provinciei, care a reusit să menţină legăturile dintre “fraţii” clujeni şi cei sibieni, aşa cum sunt denumiţi membrii lojelor masonice.
După activitatea intensă înregistrată în preajma anului 1800, masoneria din Cluj a intrat într-o îndelungată perioadă de inactivitate, care a fost întreruptă doar de evenimentele din perioada revoluţiei de la 1848-1849. O nouă etapă în istoria masoneriei transilvanene a fost deschisă în a două jumatate a secolului al XIX-lea, odată cu reînfiinţarea, la Cluj, a lojii Unio, pe data de 14 noiembrie 1886, la initiativa avocatului Albert Deaky.
Primul templu masonic din Transilvania, construit special pentru această destinaţie, a fost Templul Lojii Unio din Cluj – Napoca (în Piata Avram Iancu, numărul 7). Inaugurat la 21 decembrie 1889 (ziua solstiţiului de iarnă), aceasta a fost proiectat după modelul templului regelui Solomon din Ierusalim: cu două coloane, reprezentând stelele polare, cea a nordului (reprezentând „forta”) şi cea a sudului (reprezentând „statornicia”). În 1939, loja Unio s-a desfiinţat, iar templul acesteia a fost vândut.
În anul 1914, potrivit statisticilor internaţionale ale masoneriei simbolice de rit ioanit, masoneria transilvăneană – de filiaţie ioanită – avea un număr total de 739 de membri. După unirea Transilvaniei cu România, în perioada 1918-1926, activitate masonică din regiune a intrat în „latenţă”, datorită plecării unui număr mare de membri.
Astăzi, în România, există nouă organizaţii masonice, dintre care cele mai importante sunt Marea Lojă Naţională a Romaniei, înfiinţată în timpul regelui Carol I şi Marele Orient al României, înfiinţat recent. Cu o vechime de peste un secol, Marea Lojă Naţională a Romaniei are în spate o întreagă istorie, care a înglobat, imediat după 1918 o bună parte din lojile masonice din Transilvania.
Bibliografie
- Secretele Masoneriei ardelenesti, dezvaluite de istorici de Florina Dobos, articol apărut în România liberă, la 25.04.2009, http://www.romanialibera.ro
- Masoneria in Transilvania (II) de Radu Constantinescu, articol apărut în Ziarul Financiar la 18.01. 2008, http://www.zf.ro
- http://templulmasonic.blogspot.com/2010/01/masoneria-in-transilvania.html
Alte lucruri inedite din Transilvania
- Peştera Bolii
- Masoneria în Transilvania
- Dinozaurii din Insula Haţegului
- Dealul cu melci
- Clujul subteran
- Picturile rupestre din Pestera Coliboaia
- Şepcile Roşii
- Armindeni
- Târgul Sărutatului de la Hălmagiu
- Picturile rupestre de la Cuciulat