Vlad Tepes

Vlad Tepes

Viata lui Vlad Tepes

Cu toate ca apartinea neamului Draculestilor, fiind nepot al marelui domnitor Mircea cel Batran si fiul lui Vlad  Dracul (printul Valahiei), personajul istoric Vlad Tepes ramane in continuare enigmatic, putinele informatii de la contemporanii sai fiind extrem de controversate.

Pe numele sau oficial „Valdislaus I Basarab-Luxemburg”, Vlad tepes, fiul lui Vlad al II-lea Dracul, guvernatorul Transilvaniei, si nepotul lui Mircea cel Batran, s-a nascut în 1431. Cu toate ca locul nasterii sale nu a fost consemnat în nici o cronica a vremii, se presupune ca acesta s-ar fi nascut fie în cetatea Sighisoarei, unde a locuit tatal sau între anii 1431 – 1436, fie la curtea domneasca din Targoviste, ca majoritatea voievozilor munteni. Botezul a avut însa, cu siguranta loc în sfanta cristelnita a bisericii „Sfanta Maria”.

Crescut sub ocrotirea parintilor pana la varsta de 11 ani. In 1442, din motive politice, Vlad si fratele sau mai mic Radu au fost luati ostatici de catre Sultanul Murad al II-lea, ca semn al obedientei tatalui sau, ajuns principe al Valahiei, si au ramas acolo pana in 1448, respectiv 1462. Vlad va fi eliberat sase ani mai tarziu, odata cu asasinarea tatalui sau, moment in care si fratele sau mai mare, Mircea al II-lea, este torturat si ingropat de viu de catre boierii munteni.

La 17 ani, Vlad Tepes, sustinut de turci, incearca sa cucereasca tronul Valahiei, insa un alt doritor, Vladislav al II-lea, il invinge. In 1456, Tepes face o noua incercare, de aceasta data reusita, si acum este momentul in care isi incepe domnia cea mai lunga (sase ani) in care a comis multe fapte sangeroase care i-au adus controversata reputatie. Primul sau act major de razbunare a fost acela de a-i omori pe ucigasii tatalui sau. Astfel, in anul 1459 el a arestat toate familiile de boieri care participasera la asasinat – pe unii dintre ei i-a tras in teapa, in vreme ce pe altii i-a obligat sa mearga pe jos din capitala (Targoviste) pana la Poenari, unde au construit o fortareata pe ruinele unui alt vechi avanpost, deasupra raului Arges. Intrucat majoritatea boierilor au murit in aceste imprejurari, Tepes si-a creat o noua patura nobiliara.

In iarna lui 1456-1457, Vlad Dracul devine domnitor al Valahiei si isi stabileste resedinta la Targoviste, capitala principatului. Tepes si-a urmat tatal si a trait la curtea princiara sase ani. Eliberat dupa asasinarea tatalui sau de catre Vladislav al II-lea, Vlad Tepes afla si despre moartea fratelui sau mai mare Mircea, care fusese torturat si ingropat de viu de catre boieri la Targoviste.

La inceputul anului 1462, Vlad Tepes a lansat o campanie impotriva turcilor, de-a lungul Dunarii, reusind in anul 1462 sa obtina numai victorii si sa-i ingrozeasca pe turci. Pentru a se razbuna, sultanul Mehmed a decis sa invadeze Valahia, pentru a o transforma in provincie turca. El a intrat in Valahia cu o armata de trei ori mai numeroasa decat cea a lui Tepes. In aceste conditii, si fara nici un aliat, Vlad a fost nevoit sa se retraga la Targoviste. Mehmed a lasat partea a doua a bataliei fratelui mai tanar al lui Vlad, Radu, favoritul turcilor la tronul Valahiei. Acesta l-a urmarit pe Tepes pana la castelul Poenari, de pe malul raului Arges.

Conform legendei, acesta este momentul in care sotia lui Vlad, pentru a nu fi capturata de turci, se sinucide aruncandu-se de pe stanci. Vlad, in schimb, a reusit sa scape utilizand un pasaj secret din munte. Ajutat de niste tarani, el s-a refugiat in satul Arefu si de aici a ajuns in Transilvania unde l-a intalnit pe regele Ungariei, Matei Corvin. Acesta in loc sa-l ajute, l-a arestat si l-a inchis la Visegrad, pentru 12 ani.

Voievodul valah va ramane intemnitat timp de 12 ani, perioada in care tronul Munteniei este ocupat de fratele sau mai mic Radu, poreclit cel Frumos, o simpla marioneta in mainile sultanului.
Acceptand sa renunte la religia ortodoxa in favoare celei catolice, Vlad este eliberat si impreuna cu Stefan Bathory, guvernatorul Transilvaniei, si un contingent de soldati moldoveni trimisi de varul sau, Stefan cel Mare, porneste o noua campanie de recucerire a tronului Valahiei, ocupat acum de Basarab cel Batran. Desi il inlatura pe acesta, Vlad Tepes este parasit de catre armata transilvaneana care il lasa fara aparare in fata iminentei invazii turcesti.

Nereusind sa stranga o armata suficient de numeroasa, Vlad porneste la lupta in fruntea unui numar mic de osteni loiali, in iarna anului 1476. Desi este ucis in timpul luptei, legendele privind moartea sa sunt controversate. Unele sustin ca ar fi fost asasinat de catre boierii valahi in timp ce altele povestesc ca ar fi cazut eroic inconjurat de trupurile garzilor de corp moldovene. O alta legenda mentioneaza ca voievodul ar fi fost confundat de catre proprii osteni cu un comandant turc si ucis de o lance.

Ceea ce s-a intamplat insa cu trupul lui Vlad Tepes este un mister pana astazi. Desi capul i-a fost taiat si trimis la Constantinopol intr-un vas cu miere pentru a fi intr-un final expus intr-o teapa de catre sultanul Murad al II-lea, corpul domnitorului nu a fost niciodata gasit. Legendele spun ca ar fi fost inmormantat la manastirea Snagov, dar deschiderea mormantului in 1932 de catre arheologul Dinu Rosetti nu avea decat sa adanceasca si mai mult misterul. Cavoul nu continea decat cateva oase de cal din neolitic.

Numele lui Vlad Tepes

Desi numele sau oficial era Valdislaus I Basarab-Luxemburg, fiul lui Vlad Dracul si nepotul lui Mircea cel Batran este cunoscut, cu precadere, sub numele de Vlad tepes sau Dracula.

În 1443, Vlad Dracul, tatal lui Vlad Tepes, a fost învestit de împaratul Sigismund cu Ordinul Dragonului, o organizatie închinata luptei împotriva Imperiului Otoman. Acest ordin i-a conferit apoi supranumele de Dracul, tinînd cont de faptul ca la multe popoare „dragonului“ i se mai spunea si „drac“. Dracula poate fi considerat un diminutiv, „fiul dragonului“, sau „fiul dracului“. Apoi, Vlad si fratele sau vitreg, Radu „cel Frumos“, au fost numiti „Dracutii“. În vechea slava „dragon/drag“ înseamna însa „frumos, iubit“). În istorie însa, Vlad s-a ales cu numele de Dracula, iar fratele sau cu cel derivat din Frumos. Porecla sa, Dracula, s-a impus cu precadere in spatiul din Nord-Vestul Tarii Romanesti, pana in Europa Centrala, mai ales in perioada 1462-1475. Isusi Vlad Tepes a adoptat numele in propria sa semnatura si in pecetele actelor latinesti din ultimii sai ani de viata. Astfel, la 4 august 1475, se semneaza „Wladislaus Dragwlaya, voievoda partium Transalpinarum”, latinizandu-si totodata numele de Vlad in Wladislaus.

Cat despre oorecla Ţepeş, aceasta i s-a atribuit lui Vlad al III-lea de pe urma execuţiilor frecvente prin trasul în ţeapă, pe care acesta se pare că le ordona. Chiar şi turcii îl denumeau Kazikli Bey, (însemnând Prinţul Ţepeş). Acest nume a fost utilizat pentru prima oară într-o cronică valahă din 1550 şi s-a păstrat în istoria română.

Cruzimea lui Vlad Tepes

Vlad Tepes a devenit cunoscut datorita tehnicilor sale brutale pe care le folosea pentru a-i pedepsi ce cei care ii iesisera din cuvant. Conform detractorilor saşi (din Transilvania), pedepsele pe care acesta le aplica erau variate: nelegiuitii erau jupuiti de piele, fierti de vii, decapitati, orbiti, spanzurati, arsi, prajiti, ingropati de vii, ciopartiti, batuti in cuie, injunghiati. De asemenea, îi plăcea să le taie victimelor nasul, urechile, organele genitale şi limba. Însă metoda sa favorită era trasul în ţeapă, aceasta metoda fiind cea i-a pecetluit supranumele de Tepes (cel care trage în ţeapă.) Această tehnică a fost folosită în anii 1457, 1459 şi 1460 contra negustorilor transilvăneni care au ignorat legile sale de comerţ. Incursiunile pe care le făcea între saşii din Transilvania erau de asemenea acte de protecţionism menite să protejeze activităţile comerciale din Ţara Românească. În acea perioadă era obişnuit ca pretendenţii la tronul Ţării Româneşti să găsească sprijin în Transilvania, de unde aşteptau momentul potrivit pentru a acţiona.

Descendentii lui Vlad Tepes

Se stie faptul ca Vlad Tepes a avut o viata amoroasa intensa, plina de intrigi si secrete. Pe langa cele doua sotii ale sale care i-au daruit trei mostenitori, se spune ca domnitorul sangeros ar fi avut mai multe legaturi extraconjugale, din care s-ar fi nascut mai multi fii nelegitimi.

Casatoriile lui Vlad Tepes

Elizabetta, prima sotie. Tot ce stim de prima sotie a lui Vlad Tepes este numele ei: Elizabetta. Ea i-a nascut cel putin un fiu, Mihnea cel Rau, care avea sa domneasca mai tarziu in Tara Romaneasca intre anii 1508 si 1510. Conform legendei locale, Elizabetta a murit in timpul asediului Castelului Poienari, care a fost inconjurat de armata otomana, condusa de Radu cel Frumos si de catre ienicerii romani. Un arcas, vazand umbra sotiei lui Vlad Tepes in spatele unui geam, a tras cu o sageata prin fereastra principala a sediului domnitorului, cu un mesaj de avertizare ca armata lui Radu se apropie. Arcasul era o ruda de-a lui Vlad Tepes, care din loialitate fata de domnitor, i-a trimis avertizarea in ciuda faptului ca se convertise la islam pentru a scapa de sclavie si de executare de catre turci. Dupa citirea mesajului, sotia domnitorului s-a aruncat de la turn intr-un afluent al raului Arges care curgea la poalele castelului, spunand ca mai degraba ar putrezi sau ar fi mancata de pestii din Arges decat sa fie luata prizoniera de catre turci. Astazi, afluentul este numit Raul Doamnei.
Ilona Szilágyi, a doua sotie. Recastigand treptat favorurile regelui Matia, Vlad Tepes s-a casatorit cu Ilona Szilágyi, o verisoara de-a regelui, si in anii de dinaintea eliberarii sale din exila, din 1474, a trait cu ea intr-o casa din capitala maghiara. In jurul anului1465, Ilona i-a nascut doi fii: cel mare: Vlad Dracul al IV-lea, care si-a petrecut majoritatea timpului in suita regelui Matia, iar mai tarziu a esuat in reclamarea tronului Tarii Romanesti si cel tanar, al carui nume nu este cunoscut, dar despre care se stie ca a locuit in Transilvania, cu episcopul din Oradea pana in 1482, cand s-a imbolnavit. S-a intors la Buda, unde a murit in compania mamei sale. Descendentii lui Vlad Tepes si ai Ilonei s-au casatorit in nobilimea maghiara.

Relatiile extra-conjugale

Katharina, iubita din Corona (Brasovul de astazi). Fiica lui Thomas Siegel, zunftmeister (staroste) al breslei tesatorilor din Seilergrasse si a Susannei, nascuta Fronius, Katharina era considerata a fi cea mai frumoasa fata din Cetatea Coronei. Desi apare mentionata intr-o singura cronica transilvana, se spune ca acesta ar fi cucerit inima printului pe vechi. Din relatia acestora, inceputa cand Katharina avea doar 17 ani, s-ar fi nascut cinci copii: Vladislav „Laszlo” (n. 1456), Catherina (n. 1459) , Christian (n. 1461), Hanna (n. 1463) si Sigismund (n. 1468), iar Tepes s-ar fi ingrijit de toti descendentii sai, asa cum atesta cartile funciare din 1850 ale familiilor Draguly, Laszlo (Ladislau) sau Siegel (numele de fata al Katharinei).

Ursulla (din Schassburg / Sighisoara)

Erika (din Bistrita)

Lize (din Hermannstad / Sibiu)

Ţiitoarea de la Târgoviste. Se spune ca Vlad Tepes ar fi avut o relaţia ascunsa si cu o ţiitoare din Targoviste, pentru care ar fi avut … ,,dragostea trebuinţei şi nimic mai mult’’. Cateva documente vorbesc si despre discreţia lui: ,,Mahalaua unde mergea era înfundată şi singuratică şi ,, nici apele nu simţea pe vodă când mergea la dânsa’’. Cu toată simpatia pentru domnitor, povestitorul apreciază că femeia se află într-o situaţie ingrată: ,,Căzuse păcatele pe această femeie să placă lui Vodă Ţepeş.’’

Bibliografie

http://www.wikipedia.org

http://www.travelworld.ro/atractii_romanesti/dracula.php

http://members.fortunecity.com/draculaland/html/body_vlad_tepes.html

http://www.descopera.ro/cultura/1029275-vlad-tepes-a-fost-vlad-tepes-erou-sau-vampir/p2

Alte personalitati ale Transilvaniei


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *