Turnul Impacarii

Turnul Impacarii

Situat pe Valea Tarnavelor, Biertanul a fost atestat documentar in anul 1283. A fost scaun episcopal din 1572 pana in 1867, cand a pierdut acest status in favoarea Sibiului.

Aici, la fel ca in multe alte zone din jur, nemtii transilvaneni au ridicat biserici fortificate, inconjurate de mai multe randuri de ziduri, cu bastioane si turnuri. Biserica din Biertan a fost construita pe la sfarsitul secolului XV (terminata la inceputul sec. XVI) si are inceputuri catolice.

Odata cu venirea sasilor in zona, aceasta si-a schimbat orientarea devenind luterana.

Una dintre legendele care se raspandesc in partile acelea, este cea a Turnului Impacarii. Turnul Impacarii nu este chiar un turn ci o incapere cu un singur pat, un singur scaun, o singura furculita, o singura lingura, o singura farfurie, un singur pahar. Aici se spune ca erau inchisi sotii care vroiau sa divorteze timp de doua saptamani. Astfel, datorita dotarii limitate a camerei, acestia trebuiau sa se descurce si sa coopereze pe toata durata detentiei.

Acest mijloc de „impacare” se pare ca a fost destul de eficient din moment ce se povesteste ca timp de 300 de ani, cat a functionat episcopia de la Biertan, nu s-a inregistrat nici un divort !

 

Alte legende din Transilvania

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *