Dracula

Dracula

Dracula este un personaj creat de scriitorul irlandez Bram Stoker in cartea sa cu acelasi nume din 1897, avand ca sursa de inspiratie domnitorul valah Vlad Tepes(Vlad Dracul). In sine Dracula este rezultatul cronicilor nefavorabile realizate de cronicarii vermurilor domnitorului valah Vlad Tepes dar si a unor fapte istorice de netagaduit. Vlad Teps, vlastar din neamul marelui domnitor Mircea cel Batran, a venit la domnia intr-o perioada zbuciumata pentru Tara Romaneasca: in tara necinstea si lenevia erau o  stare de fapt iar din afara pandea mereu pericolul otoman. Vlad Tepes, odata cu venirea lui pe tron, a impus niste pedepse drastice printre care tragerea in teapa pentru a restabili ordinea interna. Desigur, in zilele noastre aceasta pedeapsa ni se poate partea inuman de cruda dar nu trebuie sa uitam ca vorbim de Mileniul Intunecat(mai precis sec XV) iar viata si moartea in acele timpuri se cantarea si se apreciau foarte diferit decat in ziele noastre. Erau foarte comune pedepse precum arderea pe rug sau spanzuratoare.

Dracula, sau Vlad Dracul(pentru ca se tragea din neamul Draculestilor) a dintotdeauna un personaj apreciat in cantecele populare si in legendele transmise din generatie in generatie fiind prototipul omului drept care facea ordine in tara. Mai multe istorisiri s-au pastrat despre viata si „naravurile” domnitorului. In continuare va vom repovesti cateva dintre acestea.

Vlad tepes si cersetorii

Se povesteste ca pe vremea lui Vlad Tepes erau o multime de cersetori in Tara Romaneasca. Nu erau ei bolnavi si neputand sa munceasca ajungeau la mila oamenilor,  ci pur si simplu lenesi. Omul daca poate trai fara sa munceasca ce sa mai complice ? Unii se plangeau ca oricat au cautat nu-si gaseau de lucru, altii povesteau ca decat sa se bage sluga si sa le scoata stapanii ochii toata ziua si sa se aleaga cu atat de putin, mai bine asa …

Auzind Vlad Tepes asemenea grozaviia pus sa se pregateasca un ospat mare intr-o casa de boier si i-a invitat pe toti cersetorii pe care i-a gasit la ospat. Dupa ce i-a lasat sa petreaca toata noaptea Teps a poruncit sa se dea foc casei in toate cele patru laturi. Nimeni nu a scapat si asa se spune ca a scapat Tepes tara de cersetori.

Dreptatea lui Tepes

Tot pe vremea lui Tepes se povesteste ca un negustor strain avea treburi prin Tara Romaneasca si a facut el ce a facut dar a pierdut o punga cu o mie de galbeni. A inceput sa rapandeasca vorba ca a pierdut respectiva punga si ca va oferi oricui o gaseste o suta de galbeni, recompensa. Nu a trecut mult timp si un valah a venit la negustor si i-a spus ca el a gasit o bunga de glabeni si socotea ca era o dumnealui.

Negustorul se apuca sa numere galbenii, vede ca sunt toti cei o mie, dar parca nu mai vroia sa ii dea valahului 100 din ei , asa cum promisese. Asa ca ii spune ca ii multumeste pentru ca i-a adus punga si sa folosesca sanatos banii care i-a luat deja, in punga fiind doar 900 de galbeni. Valahul i-a raspuns ca nici nu a dezlegat-o macar, dar parca mai putea face ceva ?

Asa ca s-a dus direct la Voda si i s-a plans. Auzind una ca asta si pricepand tertipurile negustorului Vlad Tepes l-a chemat la el pe negustor si i-a zis ca din moment ce valahul a gasit o punga cu 900 de galbeni se vede treaba ca nu era a lui asa ca sa-i dea punga inapoi in pastrare pana va gasi proprietarul, ca doar el cauta o punga cu 1000 de galbeni nu cu 900 …

Negutatorul florentin

Tot asa era o data un negutator florentin in trecere prin Tara Romaneasca cu multe marfuri si bani dupa el. Asa ca s-a dus direct la Voda sa-i ceara oameni care sa-i apere avutul. Voda i-a raspuns sa stea linistit sa lase lucrurile in piata si sa se duca sa se culce ca nimeni nu se va atinge de nimic. Zis si facut.

A doua zi dimineata negatatorul a vazut ca intr-adevar nimeni nu se atinse de marfa dar ii lua 160 de galbeni. A mers din nou la Voda si i-a povestit cele intamplate. Auzind asta, Voda a poruncit sa se caute imediat hotul si in acelasi timp, pe ascuns sa i se puna din visterie banii inapoi negutatorului dar cu 1 galben in plus.

A doua zi, negutatorul numara iar banii si ii gaseste pe toti, ba inca 1 galben in plus. Ii spne lui Voda despre asta care ii raspunde ca a prins hotul ca acesta urmeaza sa fie tras in teapa dar daca nu ii spunea de acel 1 galben care era in plus avea aceeasi soarta …

 

Alte legende din Transilvania

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *