Matia Corvin si primarul din Cluj

Matia Corvin si primarul din Cluj

Matia Corvin a fost fiul lui Iancu de Hunedoara si rege al Ungariei. Era considerat un rege intelept, vrednic si drept, de altfel oamenii ii ziceau Matia cel drept.

Se povesteste ca Matia pleca, din cand in cand, prin regat sa vada cum cum se poarta slujbasii regatului cu oamenii. Asa a ajuns intr-o buna zi la Cluj-Napoca unde, de altfel, se si nascuse. Si-a lasat suita la Huedin, iar el s-a imbracat ca un calic si a luat-o incet spre Cluj. Ajuns aici a inceput sa umble brambura pe strada, dar nu a trecut mult timp pana un om al primariei l-a saltat fara prea multe lamuriri si l-a dus la primar sa-i taie lemne. A taiat Matia cat a taiat, dupa care s-a dus la primar sa-i de-a plata. Auzind asemenea „grozavie” primarul l-a injurat,i si-a pus servitoriul sa-i de-a o bataie bune si pe deasupra l-a pus sa-i termine de taiat toate lemnele din curte. Neavand ce face, Matia a trebuit sa le taie pe toate dar pe cateva si-a scrijelit numele.

A doua zi Matia, imreuna cu suita lui, de data asta imbracat in haine de rege, a ajuns in Cluj-Napoca. S-a dus direct la primar si l-a intrebat cum merg lucrurile, daca oamenii sunt napastuiti … Primarul a inceput sa mi se laude ca in Cluj nimeni nu e napastuit, si alte cele … Atunci Matia si-a pus oamenii sa caute bucatile de lemne pe care le-a inscris cu o zi inainte spunandu-i primarului ca el era de fapt omul  de care si-au batut joc cu o zi inainte si l-au pus sa taie gramada de lemne, nu l-au platit, ba l-au si batut pe deasupra.

Primarul vazand ca nu mai e loc de tagada a cazut in genunchi, a cerut iertare dar tot degeaba. A fost spanzurat in fata portii cetatii iar servitorul a fost tras in teapa.

Asa se spune ca impartea Matia Corvin dreptatea …

 

Alte legende din Transilvania

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *