Globul de aur din Sighisoara

Globul de aur din Sighisoara

Turnul cu ceas este unul dintre simbolurile Sighisoarei. Construit in mai multe etape in sec. XIII – XIV, acesta a fost, de la terminare si pana in 1556, sediul Sfatului orasului. A fost reconstruit in urma marelui incendiu din 30 aprilie 1676  si renovat in 1894. Daca te urci in balconul turnului, la peste 30 de metri, o sa vezi o priveliste superba asupra Sighisoarei.

Una dintre legendele legate de Turnul cu ceas din Sighișoara este cea a Globului de aur din varful turnului.

Se povesteste ca dupa multa truda, sighisorenii si-au vazut in sfarsit turnul gata, au dat jos schelele, dar parca turnului ii lipsea ceva, parca ii mai trebuia ceva sa fie cu adevarat gata. Dupa multe framantari si incercari si-au pus in plan sa puna in varf ceva. Nu de alta, dar aflasera ca undeva, intr-un tinut indepartat salajluia un urias ce facea globuri de aur. Au trimis asadar dupa el si l-au rugat sa le faca si lor un asemenea glob. Zis si facut, uriasul aseza in varful turnului un frumos glob de aur, dar ii avertiza ca globul va ramane acolo, doar pana cand va aparea un om suficient de inalt si il va atinge cu mana. Atunci lui ii va apartine globul de aur, si va trebui sa fie lasat sa plece in voie.

De atunci, nu s-a gasit nimeni care sa poata sa atinga globul de aur, dar sighisorenii traiesc cu spaima ca … cine stie ….

 

Alte legende din Transilvania

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *