Matia Corvin
Matia Corvinul (al carui nume apare in documentele vremii, in mai multe variante: Matei Corvin, Matia de Hunedoara, Hunyadi Mátyás sau Matthias Corvinus) a fost unul dintre cei mai mari regi ai Ungariei, domnind intre anii 1458-1490.
Acesta s-a născut în 1443 la Cluj, în casa lui Stefan Kolb, ca al doilea fiu al lui Iancu de Hunedoara, renumit conducător militar, care a întreprins în calitate de regent al Ungariei o serie de campanii militare reuşite împotriva Imperiului Otoman, lăsând fiului său un regat sigur şi stabil. Mama lui Matia a fost Erzsébet (Elisabeta) Szilágyi, din mica nobilime ardeleană.
A primit la botez numele de Matia, deoarece s-a născut în ajunul zilei de 24 februarie, zi în care calendarul roman îl comemorează pe Apostolul Matia (la noi – 9 august). Din cauza frecvenţei reduse a numelui Matia în spaţiul românesc, prenumele regelui a fost confundat cu cel al evanghelistului Matei (sărbătorit la 21 septembrie în calendarul roman universal – 16 noiembrie în cel creştin ortodox). Epitetul Corvinus provine din stema familiei, ce conţinea un corb (corvus în latină, vezi Corvin si Corbul).
Matia Corvin a domnit 32 de ani şi domnia sa a fost una dintre cele mai strălucite din istoria Ungariei. Aristocraţia de rang înalt însă nu s-a împăcat cu prezenţa unui mic nobil pe tronul Ungariei şi a uneltit pentru a-l detrona. Conform legendei, marii nobili ar fi reuşit să-şi pună planul în aplicare cu ajutorul reginei Beatrice, soţia regelui. Medicul reginei îl trata de reumatism pe regele Matia otrăvindu-l cu plumb; astfel regele Matei muri încet, de saturnism, înainte să ajungă la vârsta de 50 de ani.
Alte personalitati ale Transilvaniei
- Arsenie Boca
- Gheorghe Nicula
- Aurel Munteanu
- Samuel von Brukenthal
- Andrei Șaguna
- Avram Iancu
- Iuliu Hossu
- George Barițiu
- Gheorghe Lazăr
- Petru Maior