Browsed by
Categorie: Personalitati transilvanene

De-a lungul timpului au existat persoane care prin actele lor au schimbat cursul istoriei intr-un fel sau altul. Multe dintre ele s-au transformat in figuri legendare, slavite de oameni prin cantece si legende. In aceasta categorie vom incerca sa cuprindem cat mai multe personalitati ale istoriei si culturii trasilvanene din toate timpurile.

Arsenie Boca

Arsenie Boca

Părintele Arsenie Boca (Zian‑Vălean Boca) s‑a născut pe 29 septembrie 1910, la Vaţa de Sus, în Munţii Apuseni, intr-o familie de oameni simpli. A urmat cursurile liceului „Avram Iancu” din Brad, pe care le va termina ca sef de promotie, dupa care se va înscrie la Academia Teologica din Sibiu. Dupa terminarea acesteia, acesta primește o bursă din partea Mitropolitului Ardealului Nicolae Bălan pentru a urma cursurile Institutului de Arte Frumoase din Bucuresti. In 1935 este hirotonit diacon celib. Un…

Read More Read More

Gheorghe Nicula

Gheorghe Nicula

În mormântul din curtea bisericii ortodoxe din Huedin se găsesc înfrăţiţi în moarte Aurel Munteanu şi Gheorghe Nicula. Au trecut 55 de ani de la tragicul lor sfârşit, dar nu ştim să se fi ostenit cineva să-i dedice cel puţin o pagină, celui de-al doilea. A fost doar amintit, atunci când s-a vorbit de evenimentele din 10 septembrie 1940. Pentru generaţiile de azi şi mâine prezentăm câteva rânduri referitoare la scurta lui viaţă. S-a născut în 10 martie 1901 în…

Read More Read More

Aurel Munteanu

Aurel Munteanu

Aurel Munteanu – mucenicul cel mai glorios al acestui colţ de ţară – nu s-a născut în Munţii Apuseni, ci într-o zonă a Transilvaniei, pe Târnave, însă a ajuns să se identifice cu viaţa şi aspiraţiile moţilor de la poalele Vlădesei. El a văzut lumina zilei la 2 mai 1882, într-o casă ţărănească din satul Merghindeal, de pe valea Albacului, din judeţul Sibiu (înainte în judeţul Făgăraş, iar în acei ani ai dualismului austro-ungar, când şi-a trăit copilăria, unitatea administrativă…

Read More Read More

Samuel von Brukenthal

Samuel von Brukenthal

Samuel von Brukenthal (n. 26 iulie 1721, Nocrich(Leschkirch) – d. 1803, Sibiu), a fost guvernator al Transilvaniei, fondator al muzeului din Sibiu care ii poarta numele. Samuel von Brukenthal s-a nascut la 26 iulie 1721, în localitatea Nocrich (Leschkirch) in apropiere de Sibiu. Bunicul si tatal sau au fost judecatori in Nocrich. Numele initial al familiei a fost Brekner, dar pentru servicii deosebite in slujba imperiului, tatal sau, Michael Brekner, a fost innobilat in anul 1724, primind numele de von Brukenthal….

Read More Read More

Andrei Șaguna

Andrei Șaguna

Andrei Șaguna (n. 20 ianuarie 1809, Miscolț, Ungaria — d. 28 iunie 1873, Sibiu) a fost mitropolit ortodox al Transilvaniei, militant pentru drepturile ortodocșilor și ale românilor in general din Transilvania. Andrei Șaguna s-a născut la Mișcolț, în nordul Ungariei, din părinți aromâni, catolici. În 1816 Anastasie (numele de botez a lui Andrei) a început școala la Mișkolț. A continuat la gimnaziul catolic la călugării piariști din Pesta, pe care l-a terminat in 1826. Trece la ortodoxism pe 29 decembrie…

Read More Read More

Avram Iancu

Avram Iancu

Avram Iancu (n. 1824, Vidra de Sus, Alba – d. 10 septembrie 1872, Baia de Criş, Hunedoara), a fost un erou naţional al românilor din Ardeal, unul dintre conducătorii revoluţiei de la 1848 în Transilvania. Avram Iancu s-a nascut in Tara Motilor, in satul Vidra de Sus( azi Avram Iancu) judetul Alba. Se trage dintr-o familie veche: se spune ca bunicul sau, Gheorghe Iancu ar fi fost preot ortodox si ar fi luat parte la rascoala lui Horea din anul 1784….

Read More Read More

Iuliu Hossu

Iuliu Hossu

Iuliu Hossu (n. 30 ianuarie 1885, Milaș, Bistrița-Năsăud, d. 28 mai 1970, București), episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, deținut politic, cardinal „in pectore”. Iuliu Hossu, primul cardinal roman, a fost fiul lui Ioan Hossu sl Victoriei Mariutiu. Era descendent dintr-o familie de vaza din Transilvania, fiind „urmasul” lui George Pop de Basesti(memorandist) dispre tata si al lui Simion Mariutiu(tribun al revolutiei pasoptiste) dinspre mama. Urmeaza cursurile primare la Scoala poporala greco-catolica din Milaș iar dupa aceea se inscrie la Gimnaziul lutheran din…

Read More Read More

George Barițiu

George Barițiu

George Bariț, sau George Barițiu, (n. 4 iunie 1812, Jucu de Jos, Cluj – d. 2 mai 1893, Sibiu) a fost un istoric și publicist român, întemeietorul presei românești din Transilvania. Gheorghe Bariț a fost fiul lui Ioan Pop Bariț, preot greco-catolic, și al Anei Rafila. A facut studiile primare la școala unitariană din Trascău(azi Remetea, județul Alba) între 1820-1824.A urmat apoi Gimnaziul la Blaj și studiile liceale la Liceul Piariștilor din Cluj iar mai apoi Facultatea de Teologie la…

Read More Read More

Gheorghe Lazăr

Gheorghe Lazăr

Gheorghe Lazăr a fost un cunoscut pedagog, teolog și inginer român, considerat fondatorul învățământului în limba națională din Țara Românească. Acesta s-a nascut la Avrig, in 1779. Urmeaza Liceul piarist din Cluj si cel catolic din Sibiu. Studiile universitarele incepe la Cluj si le continua la Viena. Era un tanar inzestrat cu toate calitatile unui intelectual veritabil. Ajutat si de influenta baronului Samuel von Brukenthal, care l-a luat la el inca de mic copil (era fiu de taran liber), Gheorghe…

Read More Read More

Petru Maior

Petru Maior

Petru Maior (n. circa 1756, Târgu Mureș — d. 14 februarie 1821, Budapesta) a fost un istoric, filolog și scriitor român, protopop greco-catolic de Reghin, reprezentant de frunte al Școlii Ardelene. Acesta  a fost fiul protopopului greco-catolic Gheorghe Maior din Targu Mures. Studiile primare le face la Capusu de Campie, urmand apoi studiile in limba maghiarala in orasele Targu Mures (1769 – 1772) si Blaj (1771 – 1774). Datorita contextului favorabil primeste o bursa de la Episcopia greco-catolica de la…

Read More Read More