Lacul vrăjitoarelor

Lacul vrăjitoarelor

Langa poarta Brasovului, aflata la capatul strazii Portii (azi, strada Republicii) se afla mai demult un lac, caruia oamenii vremii ii spuneau Lacul vrăjitoarelor. Denumirea acestui lac este legata de un obicei medieval, din partea locului.

La inceputul secolului al XIX-lea, lacul a fost secat, iar aum pe locul acela, trece bulevardul Eroilor.

Se povesteste ca, in Evului Mediu, femeile care erau acuzate de vrajitorie erau supuse ordaliilor: o judecata (socotita divina) prin care li se legau greutati mari de picioare si erau aruncate in lac. Oamenii aveau credinta ca daca femeile ar fi fost vrajitoare, atunci Satana – in slujba caruia erau – le-ar fi salvat si nu s-ar fi inecat. Astfel, cele care nu se inecau erau declarate vrajitoare si arse pe rug. Cu toate acestea, nu exista vreo dovada ca ar fi existat femei care sa fi supravietuit pentru a fi arse pe rug. In secolul XVI, acest obicei era destul de bine raspandit in Transilvania, fiind cunoscut si sub denumirea de „proba apei”.

Se spune de asemenea ca daca tinerele nemaritate vedeau vreo vrajitoare pe lac atunci aveau ghinion tot anul. Iar daca ajungeau prin preajma lacului vrajitoarelor in apropierea miezului noptii atunci erau blestemate si ajungeau fie nebune, fie usuratice. Astfel lacul vrajitoarelor era ocolit pe cat se putea.

 

Alte legende din Transilvania

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *