Pintea

Pintea

Grigore Pintea, cunoscut astazi drept Pintea Viteazul a fost un vestit haiduc din Transilvania, cantecele populare din aceasta zona prezentandu-l astfel:

De-un viteaz așa fălos, / Și la inimă milos, / De-un viteaz așa de mare, / La sărmani dă ajutoare”

Acesta s-a nascut in anul 1670, in satul Măgoaja, din comitatul Cluj. Născut ca fiu de mici nobili români din Măgoaja, Pintea intră în conflict cu nobilii din zonă si se decide să lupte împotriva nedreptătilor sociale, intr-o perioada in care stăpânirea habsburgică din Transilvania a introdus severe obligatiuni fiscale si militare.

Pintea a fost un om instruit, cunoscător al mai multor limbi străine si al tehnicilor militare, deprinse în garnizoanele imperiale. Diplomat si bun negociator, Pintea a fost socotit de istorici „unul dintre cei mai însemnati români din secolul al XVII-lea”.

În primăvara anului 1703, porneste rascoala. Mai multe orașe din nordul Transilvaniei cad în mâna răzvrătiților. Armata lui Pintea trebuia să ia cetatea Baia Mare, un important punct strategic considerat de altfel si visteria imperiului. Pintea asediaza orasul dar, in urma unei ambuscade, este împușcat mortal (14 august) în fața porții de sud a orașului, in apropiere de Bastionul Măcelarilor.

În biserica din Budești se află o cămașă de zale și un coif pe care le-ar fi purtat Pintea Viteazul, , iar la muzeul de istorie din Baia Mare sunt expuse armele și harnașamentul pe care le folosea.

 

Alte personalitati ale Transilvaniei

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *