Tara Barsei

Tara Barsei

Localizare

Tara Barsei sau Depresiunea Curburii Carpatice (Depresiunea Brasovului) este dispusa in interiorul arcului carpatic delimitata de localitatile Apaţa la nord, Bran la sud, Vlădeni la vest şi Prejmer la est. Numele vine de la raul Barsa, un afluent al Oltului.

Istorie

La inceputul sec. al XIII-lea, Tara Barsei este data cavaleriolor Teutoni de catre regele maghiar Andrei al II-lea, pentru apararea regatul maghiar de incursiunile din afara arcului carpatic.
„Am dat această ţară … deşi pustiită (sălbatică) şi nelocuită … ca să o locuiască în pace. Pe deasupra le-am lăsat pe deplin târgurile libere şi vămile târgurilor din acel ţinut… Mai hotărâm ca nici un voievod să nu aibă dreptul de a se coborî (a se îndrepta) asupra lor.”
Cavelerii Teutoni au colonizat aceasta regiune cu populatii de origine germana (sasi) care au participat activ la dezvoltarea regiunii prin constructia de fortarete si revigorarea economica. In timp insa, Cavalerii Teutoni s-au intors impotriva regelui maghiar, vrand sa treaca regiunea sub tutela papei, ca masura de protectie, dar au fost infranti si alungati dinTara Barsei.

Atractii turistice

Satul

Obiceiuri si traditii

Bucataria traditionala

Geografie

Spiritualitate

Multimedia

 

Alte zone etnografice

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *