Tara Hategului

Tara Hategului

Localizare

Tara Hategului este situata la „intersectia” Transilvaniei cu Oltenia si Banat. Este marginita de Muntii Retezat la sud, de Muntii Sureanu la est, de Muntii Tarcu la vest si de Muntii Poiana Rusca la nord. Suprafata sa este de aproximativ 1300 de km2. Regiunea este strabatuta de raurile Strei, Raul Mare si Galbena, iar centrul administrativ se afla in orasul Hateg. Fiind o regiune inconjurata de munti, accesul se face pe valea Streiului dinspre Simeria, pevalea Bistrei dinspre Banat si pe la Portile de Fier ale Transilvaniei (Pasul Merisor-Banita), dinspre Petrosani.

Istorie

Tara Hategului a fost un adevarat leagan al vietii, aici descoperindu-se la Ohaba-Ponor cateva falange, o vatra de foc si unelte de cuartit si de os, din  paleoliticul mijlociu (aprox. 100000 – 33000 iHr.), dovezi ale uneia dintre cele mai vechi prezente a omului pe teritoriul Romaniei.
In perioada dacica, pe teritoriul Tarii Hategului s-a dat una dintre cele mai sangeroase batalii daco-romane, la Tapae. De altfel, aici existau doua linii de aparare, una de 2 km pentru a apara Tara Hategului, pe culoarul Bistrei, la Tapae si Ciuclovina-Ponorici, cea de-a doua, pentru a apara Sarmizegetusa Regia dinspre Tara Hategului, de 2.5 km.
Dupa cucerirea Daciei de catre romani, acestia au fondat orasul Ulpia Traiana Sarmizegetusa, pe teritoriul Tarii Hategului, capitala regiunii Dacia. Aici s-a aflat castrul Legiunii a IV-a Flavia Felix. Dupa retragerea aureliana din 271 nu mai exista izvoare scrise despre Tara Hategului pana in sec. XIII, cand este consemnata prima atestare documentara, in 1247, in Diploma Cavalerilor Ioaniti:
„Şi mai îngăduim ca jumătate din toate veniturile şi foloasele ce se vor strânge pe seama regelui de la olatii ce locuiesc în ţara Lytua, în afară de ţara Haţegului cu cele ce ţin de ea, să le culeagă sus zisa casă.”

Atractii turistice

Satul

Obiceiuri si traditii

Bucataria traditionala

Geografie

Spiritualitate

Multimedia

Fotografii

{joomplu:962}{joomplu:963}{joomplu:969}{joomplu:972}{joomplu:973}{joomplu:971}{joomplu:968}

Clipuri video

Tara Hategului

Alergatul prescurii la Subcetate

http://www.youtube.com/watch?v=skA2nUkZEKo

Folclor

 

Alte zone etnografice

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *