Browsed by
Categorie: Zone etnografice

Transilvania este de o diversitate uimitoare. Daca o strabati dintr-un capat intr-altul ai sa intalnesti alte obiceiuri, alti oameni. Astfel din punct de vedere etnografic Transilvania este impartita in asazisele „Tari” sau Tinuturi cu obiceiuri si traditii specifice, port national, folclor personalizat. Am incercat pe cat se poate sa realizam o prezentare a tuturor zonelor etnografice ale Transilvaniei.

Tinutul Secuiesc

Tinutul Secuiesc

Localizare Ținutul Secuiesc (maghiară: Székelyföld, germană: Szeklerland) este o zonă istorică din România, situată în estul Transilvaniei, locuită în majoritate de secui-maghiari şi împărţită în mod tradiţional în scaune. Ca şi suprafaţă, Ținutul Secuiesc cuprinde cea mai mare parte a judeţelor Covasna şi Harghita, precum şi o parte din judeţul Mureş.

Tinutul Padurenilor

Tinutul Padurenilor

Localizare Tinutul Pădurenilor este situat in judetul Hunedoara, pe Valea raului Cerna, delimitat la nord de valea Muresului, la sud de Tara Hategului si la vest de Muntii Poiana Rusca, fiind considerat una intre cele mai bogate zone etnografice ale Romaniei. Datorita reliefului, in majoritate culmi impadurite , principala indeletnicire a „padurenilor” este exploatarea si prelucrarea lemnului si pastoritul.

Tara Zarandului

Tara Zarandului

Localizare Ţara Zarandului. Un tărâm aproape la fel de mare cât Maramureşul, prea puţin cunoscut însă. Întinsă pe versantul vestic al Munţilor Apuseni, de o parte şi de alta a Crişului Alb, Ţara Zarandului este una din cele mai bogate rezervaţii de tradiţii arhaice din România. Actualmente, se întinde pe teritoriul judeţelor Arad, Hunedoara şi Alba. Mai demult insa, (secolele XIV-XV) avea o întindere mult mai mare: de la „stanca Vulcanului” în hotarul Abrudului, până în judeţul Bechiş (Beches, astăzi…

Read More Read More

Tara Motilor

Tara Motilor

Localizare Ţara Moţilor – sau Ţara de Piatră, aşa cum mai este aceasta cunoascută – se află în Munţii Apuseni. Situată pe bazinul superior al râurilor Arieş şi Crişul Alb, Ţara Moţilor cuprinde porţiuni geografice din cinci judeţe: Arad, Alba, Bihor, Timişoara şi Cluj. “sub notiunea de mot intra toti locuitorii satelor incepand de la marginea Clujului, dar mai presus de la Gilau, spre sud pana la Baia de Ccris si Brad, precum si cei care populeaza satele de la…

Read More Read More

Tara Barsei

Tara Barsei

Localizare Tara Barsei sau Depresiunea Curburii Carpatice (Depresiunea Brasovului) este dispusa in interiorul arcului carpatic delimitata de localitatile Apaţa la nord, Bran la sud, Vlădeni la vest şi Prejmer la est. Numele vine de la raul Barsa, un afluent al Oltului.

Tara Hategului

Tara Hategului

Localizare Tara Hategului este situata la „intersectia” Transilvaniei cu Oltenia si Banat. Este marginita de Muntii Retezat la sud, de Muntii Sureanu la est, de Muntii Tarcu la vest si de Muntii Poiana Rusca la nord. Suprafata sa este de aproximativ 1300 de km2. Regiunea este strabatuta de raurile Strei, Raul Mare si Galbena, iar centrul administrativ se afla in orasul Hateg. Fiind o regiune inconjurata de munti, accesul se face pe valea Streiului dinspre Simeria, pevalea Bistrei dinspre Banat…

Read More Read More

Tara Fagarasului

Tara Fagarasului

Localizare Tara Fagarasului sau Tara Oltului este regiunea istorica a Transilvaniei, situata de-a lungul cursului raului Olt, intre Muntii Fagarasului la sud si Platoul Tarnavelor la nord. De-a lungul timpului, acest tinut a fost mereu o punte de legatura intre Transilvania si Tara Romaneasca.