Browsed by
Categorie: Legende si mituri

Inca din cele mai vechi timpuri ardelenii si nu numai ei au incercat sa-si explice diferite fenomene naturale sau sa se mandreasca cu vitejii lor. Astfel au luat nastere legendele, care sunt istorioare in doua lumi, cea fantastica creeata de povestitor si cea reala – obiectul legendei. Aceste legende si mituri au fost transmise din generatie in generatie prin viu grai si asa au ajuns si la noi …

Babele

Babele

Dochia este o figura arhiprezenta in legendele populare romanesti. In unele locuri se crede ca ea ar fi fost in fapt fata regelui Decebalsi a fugit in padure si s-a facut pastorita de teama sa nu fie prinsa de romani. Cea mai cunoscuta dintre legendele babei Dochia este desigur legenda Babelor, de aici zilele Dochiei de la inceputul lunii martie cand, dupa ultima zi a babei, oamenii obisnuiau sa curete curtea, sa o puna la rand iar dupa aceea faceau…

Read More Read More

Lacul vrăjitoarelor

Lacul vrăjitoarelor

Langa poarta Brasovului, aflata la capatul strazii Portii (azi, strada Republicii) se afla mai demult un lac, caruia oamenii vremii ii spuneau Lacul vrăjitoarelor. Denumirea acestui lac este legata de un obicei medieval, din partea locului. La inceputul secolului al XIX-lea, lacul a fost secat, iar aum pe locul acela, trece bulevardul Eroilor. Se povesteste ca, in Evului Mediu, femeile care erau acuzate de vrajitorie erau supuse ordaliilor: o judecata (socotita divina) prin care li se legau greutati mari de picioare…

Read More Read More

Pietrele lui Solomon

Pietrele lui Solomon

La iesirea din Scheii Brasovului, in partea de vest a orasului, pot fi vazuti doi munti cu numele de Pietrele lui Solomon. In valea dinrte cei doi munti oamenii merg adesea vara la picnic, bucurandu-se de peisajul spectaculos. Una dintre cele mai cunoscute legende legate de acesti munti este cea a lui regelui maghiar Solomon. Se povesteste ca era odata un rege maghiar, pe nume Solomon, care a fost alungat de acasa de catre mama sa, pentru ca si-ar fi…

Read More Read More

Legenda Lacului Bâlea

Legenda Lacului Bâlea

Se povesteste ca traia odata la poalele muntilor Fagaras un cioban pe numa Bâlea. Era cel mai mic dintre cei cinci copii al unei femei sarace, ramasa vaduva si poate si de asta era singurul care nu si-a facut un rost. A fost o bucata buna sluga si, cum necum, a ramas neinsurat. Degeaba il batea saraca maica-sa la cap sa se insoare, sa-si faca un rost, el o tinea pe a lui: cea sortita lui o sa-l astepte ! Intr-o…

Read More Read More

Podul Minciunilor

Podul Minciunilor

Podul Minciunilor (în germană Lügenbrücke), primul pod din fontă din Romania, se gaseste in orasul Sibiu si face legătura dintre Piaţa Mică (în germană Kleiner Ring) şi Piaţa Huet (în germană Huetplaz). A fost turnat în Laubach, în landul Hessa şi montat la Sibiu în anul 1859, înlocuind un pod de lemn:  “trecerea pe sub podul minciunilor este iluminată noaptea de trei lanterne şi păzită de trei santinele”. {joomplu:153} Despre Podul Monciunilor circula mai multe legende. Din batrani se spune…

Read More Read More

Legenda Martisorului

Legenda Martisorului

Putina lume stie ca traditia Martisorului de 1 Martie se pierde in negura vremii, fiind veche de aproximativ 8000 de ani. Sapaturile arheologice au scos la iveala martisoare albe si rosii in zona balcanilor, dar nicaieri altundeva. Rosul simbolizeaza feminitatea, erosul, vitalitatea iar albul masculinitatea. curatenia, limpezimea. Mai multe legende au incecat sa explice originea acestui obicei. Dintre acestea, trei sunt printre cele mai cunoscute: Dochia si Dragobete, Soarele rapit de zmeu si Craiesele. Dochia si fiul ei Dragobete Se…

Read More Read More

Globul de aur din Sighisoara

Globul de aur din Sighisoara

Turnul cu ceas este unul dintre simbolurile Sighisoarei. Construit in mai multe etape in sec. XIII – XIV, acesta a fost, de la terminare si pana in 1556, sediul Sfatului orasului. A fost reconstruit in urma marelui incendiu din 30 aprilie 1676  si renovat in 1894. Daca te urci in balconul turnului, la peste 30 de metri, o sa vezi o priveliste superba asupra Sighisoarei. Una dintre legendele legate de Turnul cu ceas din Sighișoara este cea a Globului de…

Read More Read More

Turnul Impacarii

Turnul Impacarii

Situat pe Valea Tarnavelor, Biertanul a fost atestat documentar in anul 1283. A fost scaun episcopal din 1572 pana in 1867, cand a pierdut acest status in favoarea Sibiului. Aici, la fel ca in multe alte zone din jur, nemtii transilvaneni au ridicat biserici fortificate, inconjurate de mai multe randuri de ziduri, cu bastioane si turnuri. Biserica din Biertan a fost construita pe la sfarsitul secolului XV (terminata la inceputul sec. XVI) si are inceputuri catolice. Odata cu venirea sasilor…

Read More Read More

Matia Corvin si primarul din Cluj

Matia Corvin si primarul din Cluj

Matia Corvin a fost fiul lui Iancu de Hunedoara si rege al Ungariei. Era considerat un rege intelept, vrednic si drept, de altfel oamenii ii ziceau Matia cel drept. Se povesteste ca Matia pleca, din cand in cand, prin regat sa vada cum cum se poarta slujbasii regatului cu oamenii. Asa a ajuns intr-o buna zi la Cluj-Napoca unde, de altfel, se si nascuse. Si-a lasat suita la Huedin, iar el s-a imbracat ca un calic si a luat-o incet…

Read More Read More

Legenda Sibiului

Legenda Sibiului

Legenda municipiului Sibiu repovestită după I.Chetan (Bratei, Medias). Mai demult, Sibiul era un sătuc cu numele de Sibiel. Dar sărac nevoie mare, pentru că nu erau meştesugari. Şi nici nu prea se înghesuiau să vină într-un loc uitat de lume. Oamenii trebuiau să facă ceva: auziră ei de un anume cizmar neamţ, pe nume Hermann, şi l-au invitat la ei în sat, ca doar de lucru era şi de încălţări şi alte lucruri trebuincioase era nevoie mare în Sibiel. Hermann…

Read More Read More