Tara Nasaudului

Tara Nasaudului

Localizare

Ţara Năsăudului (Districtul Nasaudului, Nösnerland) este tinutul cuprins intre raurile Somes la Nord si Mures la sud.

Istorie

In perioada romana era cunoscut sub numele de Districtus Rodnensis datorita bogatelor zacaminte de aur si argint de la Rodna. Dupa stabilirea aici a comandamentului roman-graniceresc zona s-a dezvoltat, atat din punct de vedere economic cat si administrativ, in jurul orasului Năsăud, capatand numele de Districtul Năsăud. Prima atestare documentara a Năsăudului (incerta) sub numele de Naszod dateaza din anul 1245.
Mai tarziu, in sec. XIII-XIV, regii maghiari au colonizat si aceasta parte de est a regatului cu populatii de origine germana (sasi). Prima asezare a acestor colonisti a fost denumita Nösen (Bistrita de azi), de aici si denumirea de Nösnerland.

Atractii turistice

Satul

Obiceiuri si traditii

Sezatoarea

Una dintre cele mai frumoase traditii care inca se mai pastreaza  este sezatoarea. Este o adunare restransa, in serile lungi de toamna si iarna, la care participa, in functie de natura sa, fete, femei, barbati si feciori, acestia din urma umbland in grup, de cele mai multe ori, de la o sezatoare la alta, avand roluri precise in cadrul obiceiului.
Fetele si femeile lucreaza fiecare pentru sine, iar participantii in totalitatea lor, discuta diverse fapte din viata satului, interpreteaza aproape intregul repertoriu folcloric, organizeaza jocuri dramatice de societate, dintre care unele se intalnesc si pe la priveghi.
Sezatoarea incepe dupa terminarea lucrului pe camp, neavand decat rar data fixa, si se tine cu unele exceptii pana la inceputul muncilor de primavara. Ea are loc in fiecare seara, in afara serilor de Sambata, Duminica si cele care preceda sarbatorile de tot felul.
Gazda de sezatoare trebuia aleasa din timp pentru a preintampina anumite greutati care ar determina participantii sa nu se sfiasca de la anumite aspecte care tin de aceasta traditie. Camera trebuia sa fie incapatoare, iar gazda sa nu fie om „dungas”. Pentru acest favor gazda era rasplatita de participante prin munca si prin anumite bunuri materiale ca lemne de foc, petrol, (mai nou platesc curentul electric), faina etc.

Varsta la care sunt admisi la sezatoare difera de la un sat la altul. In Parva, de exemplu, participa cei care au terminat armata, cei de 18 ani, de la 14-15 ani si in ultima vreme, chiar de la 10-12 ani, dar aceste ultime varste sunt exagerate pentru ca repertoriul sezatorii, jocul si practicele au rostul de a batjocori si alunga pe cei care sunt prea tineri pentru a lua parte la obicei.
In primul rand sezatoarea este un prilej de comportare si de munca, de manifestare a priceperii si harniciei fetelor. In cadrul sezatorii, tinerii au prilejul sa se cunoasca si sa stabileasca relatii premergatoare casatoriilor. De asemenea sezatoarea ofera un fericit prilej de a comenta si judeca viata de fiecare zi a satului, formandu-se si intarindu-se opinia publica, al carei rol educativ nu este deloc neglijabil.
O alta functie este legata de caracterul de petrecere al sezatorii, de repertoriul folcloric specific. In sezatoare se interpreteaza, dar mai ales se creeaza si se transmite repertoriul colectivitatii. 
In sezatoare se organizeaza numeroase jocuri dramatice si de societate cum ar fi: FANTANA, PURICELE, VERIGUTA etc.

Bucataria traditionala

Geografie

Spiritualitate

Multimedia

Joc fecioresc din Nasaud

Dans din Nasaud

http://www.youtube.com/watch?v=1hrg-prJHsc

Valeria Peter Predescu – Folclor

 

Bibliografie

1.http://www.scoala-culturala.ro/parva/etnografia.html

 

Alte zone etnografice

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *