Claudia Rhedey de Kis – Rhede

Claudia Rhedey de Kis – Rhede

Puţină lume ştie că stră-stră-bunica actualei regine Elisabeta a II-a a Marii Britanii, Claudia (sau Claudine) Rhedey, şi-a petrecut o mare parte a vieţii sale pe meleagurile clujene. De departe, una dintre cele mai frumoase femei ale secolului al XIX-lea, Claudia Rhedey şi-a petrecut o mare parte a adolescenţei în Palatul Rhedey, situat în actuala intersecţie a Pieţei Unirii cu strada Napoca.

Fiica contelui Ladislau Rhedey de Kis – Rhede şi a baronesei Agnes Inczedi, Claudia s-a născut pe 21 septembrie 1812, în satul Sângeorgiu de Pădure din judeţul Mureş.

La un bal, Claudia a făcut cunoştinţă cu ducele Alexander de Wurtemberg, fiul lui Louis von Wuttemberg. „A fost o dragoste la prima vedere şi au dorit să încheie o căsătorie morganatică” (căsătorie între un bărbat dintr-o familie monarhică sau princiară şi o femeie de condiţie socială inferioară), afirma Bartos Miklos, profesor de istorie în Sângeorgiu de Pădure, care a cercetat timp de zece ani viaţa şi istoria familiei Rhedey. Groful Rhedey, tatăl Claudiei, s-a opus acestei căsătorii.

Claudia Rhedey În 1835, după moartea grofului, cei doi s-au căsătorit şi Claudia a devenit contesă de Hohenstein. Din căsătoria lor au rezultat trei copii: Claudine, Amalie şi Francis. Ca urmare a regulilor căsătoriei morganatice, copiii lor au moştenit doar titlul mamei, neavând nici un drept asupra titlului şi moştenirii tatălui lor.

Claudia moare pe 29 octombrie 1841, la doar 29 de ani, motivele morţii sale fiind incerte. Unele surse afirmă că, în timp ce era însărcinată cu cel de-al patrulea copil, Claudia s-a dus să-şi viziteze soţul la Graz, în Austria. Drumul greu şi oboseala au declanşat naşterea prematură şi, din cauza unei sângerări abundente, aceasta s-a stins din viaţă. Alte surse invocă un accident de călătorie suferint în Germania. „A fost o femeie foarte frumoasă şi, nu ştiu dacă este adevărat sau nu, se spune că soţul i-ar fi pus inima într-o cutiuţă de argint, pe care a purtat-o cu el tot restul vieţii„, afirmă Bartos Miklos.

Ultima dorinţă a Claudiei a fost să fie înmormântată la Sângeorgiu de Pădure. Trupul ei neînsufleţit a fost aşezat într-un sicriu de plumb şi adus pe pământul natal. Claudia a fost înmormântată în cripta bisericii reformate din Sângeorgiu de Pădure. Cripta în care se află Claudia Rhedey şi familia ei (părinţii şi cei doi fraţi decedaţi prematur) este zidită sub Biserica Reformată din centrul oraşului. „Abia în 1935, când a fost renovată biserica, această criptă a fost deschisă şi, prin gemuleţul aflat pe capacul sicriului de plumb, a fost recunoscut trupul Claudiei, datorită medalionului pe care-l purta la gât”, a spus profesorul. La descoperirea mormântului Claudiei Rhedey, Casa Regală a Marii Britanii a trimis o placă memorială, care se află pe peretele Bisericii Reformate din Sângeorgiu de Pădure.

Fiul său, Francis, a fost tatăl Reginei Maria a Marii Britanii, consoarta lui George al V-lea al Marii Britanii şi mama actualei Regine a Marii Britanii, Elisabetei a II-a.

Discursul lui Charles, print de Wales, la deschiderea Expoziţiei „Construirea unei Anglii mai bune” Londra, 27 aprilie 1989

„Secolul XX a asistat la câteva ciudate aberaţii ale spiritului uman, dar puţine se pot măsura cu activitatea unor conducători care dau pe-afară de patriotism, dar distrug sistematic moştenirea culturală a poporului lor. Extraordinara diversitate culturală a Romaniei nu este doar o parte a bogăţiei lor naturale, ci are şi o inestimabilă valoare pentru întreaga umanitate.
Poate mă credeţi sau nu, dar am un mic interes personal în această tragedie, deoarece mormântul stră-stră-stră-străbunicii mele, Claudia, contesa de Rhedey – care a fost bunica stră-străbunicii mele Mary – care a fost Magyar, născută în Sângeorgiu de Pădure, acum este ameninţat cu demolarea.
Imaginaţi-vă oroarea de a vedea cu ochii voştri vechea voastra comunitate nivelată, inclusiv monumentele din Evul Mediu – ori a românilor în faţa distrugerii centrelor istorice, a oraşelor, cu tot cu monumente religioase, toate acestea având o importantă încărcătură simbolică.”

Bibliografie

  • www.clujul-online.ro de Alina Miron
  • Stră-străbunica Reginei Angliei s-a născut şi este înmormântată în oraşul Sângeorgiu de Pădure, articol apărut în Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi, la 6 august 2005 
  • Strămoş al Prinţului Charles născut la Sângeorgiu de Pădure, de Elena Stanciu, publicat în Jurnalul Naţional la 28 iulie 2005

 

Alte lucruri inedite din Transilvania

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *