Browsed by
Categorie: Lucruri inedite

Secţiunea Lucruri inedite îşi propune să vă prezinte o altfel de Transilvanie, plină de obiceiuri inedite, de locuri cu un farmec aparte, de curiozităţi istorice, de poveşti pline de iele şi cu iz medieval, de oameni însemnaţi şi de secretele lor etc.

Peştera Bolii

Peştera Bolii

Situată în sudul Ţării Haţegului (mai exact în comuna Băniţa, judeţul Hunedoara), Peştera Bolii este una din cele mai spectaculoase şi mai mari peşteri din Transilvania. Aceasta face parte din arealul natural al Rezervatiei Grădiştea Muncelului, care mai cuprinde Cetatea Dacică Bolii, Castrul Crivadia şi Canioanele de la Crivadia. Denumirea neobişnuită a peşterii provine, cel mai probabil, de la numele unei vechi familii din zonă: familia Bolia. Familia Boleştilor era una dintre cele mai vechi de aici, apărând în documente…

Read More Read More

Masoneria în Transilvania

Masoneria în Transilvania

Începuturile organizării masonice din Transilvania se leagă de numele oraşului Sibiu, principalul centru de propagare a ideilor masonice în Ardeal, unde, în Mai 1767, s-a înfiinţat prima lojă masonică din Transilvania : Loja Sf. Andrei (sau Loja Sf. Andrei trei frunze de nufăr, în denumirea ei completă). Iniţiatorii acesteia au fost un grup de tineri reveniţi de la studiile universitare din Germania, în frunte căruia se afla Simon Friedrich von Baussnern. Deşi a funcţionat doar pentru o perioadă redusă de timp…

Read More Read More

Dinozaurii din Insula Haţegului

Dinozaurii din Insula Haţegului

În urmă cu 147 – 65 milioane ani în urmă, adică în timpul Cretacicului, Haţegul era o insulă tropicală din Oceanul Tethys (din care s-a format Marea Mediterană). Insula Haţegului se situa în zona care corespunde azi Bazinului Haţeg sau Ţării Haţegului, de unde  şi numele acesteia. Pe teritoriul acestei vechi insule vulcanice din Marea Tethys, oamenii de ştiinţă au descoperit un număr impresionant de fosile aparţinând mai multor specii de dinozauri. Primele cercetări asupra fosilelor din această zonă au…

Read More Read More

Dealul cu melci

Dealul cu melci

Rezevaţia paleontologică Dealul cu melci (satul Nemesi, comuna Vidra, judeţul Alba) este unul dintre cele mai spectaculoase puncte fosilifere din Transilvania. Situată la o altitudine de 650 m, pe partea stângă a văii Arieşului, la 10 km nord de comuna Vidra, rezervaţia poartă numele Dealul cu melci datorită faptului ca aici s-au găsit peste 35 de specii de moluşte pietrificate, cu o vechime de peste 65 de milioane de ani. Din punct de vedere geologic, Dealul cu melci reprezintă un…

Read More Read More

Clujul subteran

Clujul subteran

O incursiune în lumea subterană a Clujului înseamnă o incursiune într-o lume plină de pivniţe, tuneluri şi pasaje uitate. Deşi arheologii şi istoricii neagă existenţa unei reţele de tuneluri şi presupunând că există doar pivniţe sau tuneluri care leagă, cel mult, câteva case, legendele unui Cluj subteran continuă să dăinuiască. Nu există clujean care să nu le fi auzit, măcar o dată, în treacăt. În rândurile ce urmează, vom face o sinteză a acestor legende, observând totodată că centrul de…

Read More Read More

Picturile rupestre din Pestera Coliboaia

Picturile rupestre din Pestera Coliboaia

O echipă de speologi români a descoperit  mai multe picturi rupestre datând din Gravettian sau Aurignacian (cu o vechime cuprinsă între 23 000 şi 35 000 de ani), într-o peșteră din județul Bihor. Aceasta descoperire este cu atât mai importantă, cu cât sunt în mod sigur sunt cele mai vechi descoperite până acum în Europa Centrală.  Este vorba despre Peştera Coliboaia, situată pe teritoriul Parcului Natural Apuseni, judeţul Bihor. Accesul spre galeriile unde  se află picturile este extrem de dificil….

Read More Read More

Şepcile Roşii

Şepcile Roşii

Toata lumea stie despre Şepcile Roşii ca fiind suporterii clubului sportiv Universitatea Cluj dar dincolo de acest aspectin semnul „Şepcile Roşii” vine din viata universitara, fiind un simbol al tineretului care paseste pragul Universitatii Daciei Superioare. Inceputurile acestei traditii sunt inca dinainte de 1918 in cursu evenimentelor sportive cu precadere ale societatii academice „Petru Maior” din Budapestasi „Romania Juna” din Viena. De exemplu o cronica sportiva a competitiei dintre echipa de fotbal „Petru Maior” si cea a Colegiului „Szent Imre”…

Read More Read More

Armindeni

Armindeni

Toata lumea cunoaste sarbatoarea de 1 mai ca o sarbatoare a solidaritatii muncitoresti si, mai ales, ca o zi libera. Putina lume stie ca de fapt pe data pe 1 mai se sarbatorea mai demult Armindeni – o stravechie sarbatoare populara de origini romane. Sa zabovim putin si sa aflam cate ceva despre asta … Ziua de 21 aprilie era sarbatorita de romani ca fiind ziua intemeierii Romei (753 i.Hr. de catre Romulus Quirinus) si este sarbatorita si azi de…

Read More Read More

Târgul Sărutatului de la Hălmagiu

Târgul Sărutatului de la Hălmagiu

 Puţină lume ştie că, în afara Târgului de fete de pe Muntele Găina, moţii mai sărbătoreau şi Târgului sărutatului. Acest  târg mai puţin obişnuit avea loc  în Hălmagiu – comună românească pe valea Crişului alb, la poalele muntelui Găina şi se ţinea, în fiecare an, în ziua de Sf. Toader. Târgul sărutatului se mai numeşte şi târgul nevestelor prin faptul că în acea zi toate nevestele tinere din comunele învecinate vin la Hălmagiu, unde sărută pe rudenii, cunoscuţi şi chiar…

Read More Read More

Picturile rupestre de la Cuciulat

Picturile rupestre de la Cuciulat

Deşi puţină lume ştie de existenţa ei, pe teritoriul satului Cuciulat (comuna Letca, jud. Săşaj) se găseşte o peşteră unde s-au descoperit unele dintre cele mai vechi picturi rupestre din Europa Centrală. Satul Cuciulat este aşezat pe malul drept al râului Someş, sub Culmea Prisnel, în judeţul Sălaj, iar peştera Cuciulat se află în imediata vecinătate a unei exploatări de calcar. În anul 1979, în Peştera Cuciulat o echipă de speologi a descoperit mai multe picture rupestre care datează încă…

Read More Read More