Glasul Motilor

Glasul Motilor

A treia publicatie de referinta a orasului Huedin a fost revista “Glasul Motilor”, având ca director pe Sabin Trutia, iar redactor sef pe Nicolae Cristofir. În martie 1926 si-a facut aparitia cu articolul inaugural “Ce vrea Glasul Motilor”. Revista doreste ca “alaturi de binevoitorii acestui tinut, framântat cu atâta sânge stramosesc, sa întovarasim pe cetitor în toate actiunile lui si în orice manifestare spre binele familiei si al tarii”.
Redactorii doresc sa vina în ajutorul “locuitorilor de sub Vladeasa” pentru a-I ajuta sa-si îmbogateasca cunostintele, le vor raspunde la întrebari, vor da sfaturile bune si folositoare.

Articolul “Industria si comertul” cauta sa convinga cititorii ca numai o tara cu industrie proprie poate fi independenta, “altfel, orice lucru pe care îl întrebuintam pentru nevoile noastre trebuie a-l aduce si cumpara de la altii platindu-l cât vor ei”. Alte numere exprima starea de îngrijorare provocata de “distrugerea provocata de exploatarea nerationala a padurilor”, fara o politica de împadurire, încât “copiii vor gasi doar coaste plesuve” (nr. 4 / 1926).

Redactia a solicitat mereu sprijin material pentru a putea aparea revista. Prin cele 10 numere (ultimele comprimate) a încercat sa valorifice aspecte legate de locurile istorice, legende si povestiri. A încurajat creatiile literare primite la redactie, asa cum au fost: “De la munte”, “Colonizati”, “Cui cu cui”, “Pacalitele” si altele. Dintre epigramele publicate mentionam doar una ; pe cea adresata “Unui om politic”:

“Tot bati toba, toti sa stie
Ca tara-i în agonie
Când vei fi ministru-n tara
Desigur ca o sa piara”.

Numarul mic de abonati, lipsa sprijinului financiar si “nebucurându-se de nici un concurs material din partea guvernului”, i-a determinat pe redactori, în nr. 6-10 sa anunte încetarea activitatii lor, deci si a revistei.

Abia dupa 71 de ani, prin grija Protopopiatului Ortodox Român din Huedin, în frunte cu inimosul om de cultura, pr. Dorel Puscas s-a putut relua ideea stralucitului sau înaintas, protopop Aurel Munteanu de a tipari si raspândi în zona o publicatie ce-si propune sa mearga “pe aceeasi linie pe care au mers înaintasii nostrii”.

În aprilie 1997 a vazut lumina tiparului nr. 1 al revistei “Glasul Motilor-serie noua”. Pe frontispiciul ei este redata o cocheta bisericuta de lemn, cu un turn supraînaltat, vrând parca sa atinga împaratia Celui Atotputernic. Tot pe prima pagina, într-un oval ni se înfatiseaza Sfânta Scriptura deschisa si o lumânare aprinsa, emanând credinta si întelepciune. Alaturi se afla cuvintele: “Binecuvântez aparitia primului numar al revistei Glasul Motilor -serie noua – si-i doresc acestei publicatii sa aiba parte de colaboratori luminati si cititori devotati. Bartolomeu al Clujului”.

Articolul inaugural “Glasul Motilor -rediviva” precizeaza intentiile sale: “sa promoveze în rândurile cititorilor dragostea de tara si neam, de biserica si de valorile perene ale spiritualitatii românesti”.

Alte publicatii din Transilvania


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *