Mănăstirea Nicula
Manastirea Nicula se afla în localitatea Nicula, comuna Fizeşu Gherlii si este unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj ortodox din Romania.
Fiind foarte veche, data exactă a intemeierii acestuia nu se cunoaşte cu certitudine, presupunându-se a fi anul 1552. Prima biserică de lemn a mănăstirii, care avea hramul Adormirea Maicii Domnului, a fost construită de pustnicul Nicolae în jurul anului 1650, acesta fiind ajutat de către comunitatea ortodoxă din zonă. Din păcate, această biserică a fost mistuita de flăcările unui incendiu devastator la 24 aprilie 1973. În acest incendiu s-a topit şi clopotul bisericii, clopot pe care era inscripţionat anul 1696.
Comunitatea ortodoxă a adus o altă biserică din lemn în locul ei din Năsal Fânaţe (jud. Cluj). Aceasta a fost construită în 1701, cu un turn ascuţit şi navă purtând elementele constructive ale mănăstirilor maramureşene. Cealaltă biserică, purtând hramul Sfântul Ioan Botezătorul, a fost construită din cărămidă, de către Mihai şi Ioan Ivaşcu, între 1875-1879.
Aici este păstrată, din anul 1898, când a fost adusă din biserica de lemn, Icoana Maicii Domnului, Hodighitria, făcătoare de minuni, realizată de către preotul zugrav Luca de la Iclodul Mare, în anul 1681, care fusese dăruită mănăstirii din Nicula de către nobilul local Ioan Cupşa. Mănăstirea Nicula a devenit cunoscută după 1699, an în care credincioşii au fost martorii unei minuni: Icoana Maicii Domnului a lăcrimat vreme de 26 de zile. Mărturiile celor care au văzut lacrimile sunt consemnate în documentele bisericeşti. Exista chiar si un proces-verbal întocmit de ofițeri austrieci, in care se spune ca icoana ar fi lăcrimat între 15 februarie si 12 martie 1699. Vestea despre această minune s-a împrăştiat repede. Asa se face ca biserica a devenit loc de pelerinaj si rugaciune (in data de 15 august a fiecarui an).
In 2001 a fost inceputa constructia unei noi biserici, astazi turistii putand vedea sau vizita muzeul de carti vechi, icoane pe sticla si lemn.
Itinerariu
{gmapfp id=”16″ zmap=”14″ hmap=”400″ lmap=”800″}
Bibliografie
http://www.ortodoxiatinerilor.ro
Alte manastiri si biserici din Transilvania
- Manastirea Buna Vestire
- Manastirea Sfanta Troita
- Manastirea Colt
- Manastirea Doamnei
- Manastirea Toplita
- Mănăstirea Brâncoveanu
- Manastirea Magura-Jina
- Manastirea Cartisoara
- Harta interactiva a manastirilor si bisericilor din Transilvania
- Mănăstirea Nicula