Mănăstirea Brâncoveanu

Mănăstirea Brâncoveanu

Mănăstirea Brâncoveanu (Sâmbăta de Sus) este situata pe raza comunei Sâmbăta de Sus, judetul Brasov.

Manastirea isi are originile in sec XVII, mai precis in anul 1654, cand boierul Preda Brancoveanu, bunicul lui Constantin Brancoveanu, contruieste pe valea raului Sambatao bisericuta de lemn pentru sihastrii fagaraseni.

Mai tarziu, in 1696 biserica este refacuta din piatra si caramida de domnitorul Constantin Brancoveanu, data ctitoriei fiind dedusa de pe un Triod, tiparit la Buzau:”Acest Triod ni s-a dat de pomană de măria sa vodă Io Constantin B. Brâncoveanu voevod mânăstirii din satul măriei sale de la Sâmbăta de Sus, văleat 7209(1701)

In acelasi timp Constantin Brancoveanu a organizat aici o manastire cu viata de obste pentru a apara ortodoxismul romanesc de tendinta de catolicizare a imperiului habsburgic.manastirea_brancoveanu

Acelasi Constantin Brancoveanu organizeaza in cadrul manastirii o scoala de gramatici, un atelier de pictura in fresca si o mica tipografie.

In sec. XVIII autoritatile imperiului habsburgic pornesc o adevarata ofensiva impotriva manastirilor romanesti ortodoxe din Transilvania.

Dupa ce a scapat la prima tentativa de distrugere a manastirii, din 1761, manastirea este desfiintata si transformata in ruine in noiembrie 1785.

Dupa aproape 140 de ani manastirea este refacuta. Lucrarile au inceput in anul 1926 iar in 1946 asezamantul a fost sfintit.

Manastirea sarbatoreste doua hramuri pe 15-16 august: „Adormirea Maicii Domnului” si „Sfintii Martiri Brancoveni„.

Itinerariu

{gmapfp id=”19″ zmap=”14″ hmap=”400″ lmap=”800″}

Bibliografie

http://www.manastireabrancoveanu.ro

Alte manastiri si biserici din Transilvania

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *