Mănăstirea Prislop

Mănăstirea Prislop

Mănăstirea Prislop este situată în apropierea satului Silvașu de Sus, județul Hunedoara, si este una dintre cele mai vechi si mai renumite asezari monahale din Transilvania.

Se pare ca primii sihastri au venit in padurile Silvasului pe la sfarsitul sec. XIII si inceputul sec. XIV, fie de la Mânăstirea Râmeţ din Munţii Apuseni, fie de la Manastirea Hodos-Bodrog de pe Valea Muresului. Acestia si-au facut cu mainile lor colibe din lemn si o mica biserica din lemn, pe valea Prislopului.

La inceput a fost cunoscuta sub numele de Sihastria Sfantului Ioan Teologul, dupa hramul bisericii sau Sihastria Prislop. Dupa intemeierea Manastirii Tismana (1377-1378), Sihastria Prislop intra sub supravegherea Sfantului Nicodim care urca periodic din Tara Romaneasca, de la Tismana pe Valea Jiului, pe la Manastirea Visina si, mai apoi, la Prislop.

Sub influenta Sfantului Nicodim, Sihastria Prislop cunoaste cea mai inalta traire duhovniceasca, fiind in fruntea tuturor sihastriilor din Transilvania. In sec XVI, Prislopul ajunse aproape o ruina, dar in 1564 a fost reconstruita din temelii de Zamfira, fiica lui Moise Voievod din Tara Romaneasca. Dupa aceasta Sihastria Prislop devine manastire si este cunoscuta sub numele de Silvasul.

In sec. XVII, ajunge la manastire un sihastru pe numele de Ioan venit din satul vecin, Silvasul de Sus. Acesta si-a sapat singur adapost in munte si a ramas acolo pana la trecerea in nefiinta, proslavit fiind dupa moarte ca facator de minuni. Despre acesta va scrie un calugar anonim versurile „Plangerii Manastirii Silvasului” :

Si atunci, un tanar oarecare din sat
Numele lui Ioan, Sfantului Nicodim a urmat;
Din lume si rudenii cu totul au iesit
De aici la mine au venit.
Intr-o stanca chilie si-au facut
In care slujind, lui Dumnezeu a placut
Si pe el dupa sfarsit Dumnezeu l-a proslavit;
Pestera si acum se gaseste
Si „Chilia Sfantului” se numeste.
Iara dupa oarecare intamplare,
Cu a lui Dumnezeu inainte aparare,
Rudele sfantului cele din sat
Moastele cu totul le-au ridicat
Si in Tara Romaneasca le-au adus
La oarecare manastire le-au pus.
Insa la neamul lui pururea se pomeneste
Fiindca si o particica din moastele lui se gaseste.

In secolul XVIII, a fost manastire greco-catolica iar in sec XIX a ajuns aproape pustie. In 1948 a trecut la ortodocsi iar starețul mănăstirii devine Părintele Arsenie Boca. Prislopul s-a transformat în mănăstire de maici, iar parintele a rămas ca duhovnic până în 1959 când comuniștii i-au stabilit domiciliu forțat la București. In 1976 reincepe viata monahala si de atunci Prislopul este o manstire de maici.

În 1991 la manastirea Prislop a fost înființat Seminarul Teologic Monahal Sfânta Ecaterina.

Itinerariu

{gmapfp id=”15″ zmap=”14″ hmap=”400″ lmap=”800″}

Bibliografie

  • www.crestinortodox.ro
  • www.wikipedia.org

 

Alte manastiri si biserici din Transilvania

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *