Huedinul
Dupa 14 ani de la publicarea primului ziar romanesc din Huedin, Sfatuitorul, a fost scoasa o alta publicatie. Acesta s-a numit “Huedinul cultural, economic si social “ (Organ oficios al Despartamântului Asociatiunei pentru literatura si cultura poporului român), avându-l ca director pe Aurel Munteanu, iar redactor sef pe Nicolae Cristofir.
Articolul inaugural “Frati români” redactat de Aurel Munteanu (nr. 1. din 20 oct. 1925) precizeaza: “ne-am hotarât sa scoatem a doua oara o foaie a Despartamântului … prin care sa trezim dorul de învatatura în masele largi ale poporului nostru si sa pastram pentru posteritate o parte din sufletul maret al neamului nostru din partile acestea. Îndemnam pe tot carturarul român din jurul acesta sa ne stee într-ajutor…”. Insista asupra necesitatii scolarizarii copiilor taranilor pornind de la proverbul “Ai carte, ai parte, n-ai carte, n-ai parte”.
Sunt rugati eventualii colaboratori sa adune “datinile, obiceiurile si poeziile poporale precum si povestile necunoscute care le aud din graiul viu al poporului “, dar si “despre locurile noastre pitoresti, întâmplarile istorice…”.
Articolul “Scolile industriale si de meserii”, semnat de I. Georgescu subliniaza o constatare care ar trebui sa dea de gândit si oficialilor din anul 2002: “Noi avem munti cu aur, fier, arama, plumb, petrol, carbuni, paduri…pentru care aducem streini, pe care-i platim cu aur. De ce sa nu luam noi si fiii nostri bani grei si sa fim stapâni în tara noastra” (nr. 10 / 1925).
Alte materiale, informatii, probleme cu care se confrunta locuitorii zonei Huedin sunt prezente în articolele “Spre lumina “, “Reforma agrara radicala”, “Plângerile motilor la treptele tronului”.
În 29 decembrie 1925 sunt convocati motii “din partea nordica a muntilor si din jurul Vladesei la o mare întrunire nationala (Meeting)”. Cei prezenti îsi exprima nemultumirea fata de felul în care s-a aplicat reforma agrara, nemultumire reluata de A. Munteanu în “Huedinul”, nr.2 / 1926 scriind:
“precum stapânirea straina n-a satisfacut doleantele motesti, tot asa nici dominatiunea româneasca n-a înteles sa faca o clipa mai iute drepturile pentru moti …de aceea a trebuit ca o declaratie moteasca sa alerge la treptele tronului, tot asa cum pe vremuri au alergat Horea si Iancu, cu deosebire numai ca acei martiri au alergat la sreini”.
Dar si gazeta “Huedinul” s-a zbatut cu greutati financiare. Si-a rarit aparitia iar în august 1926 si-a încetat aparitia.