Ulpia Traiana Sarmizegetusa
Despre minunatiile din tara Hategului ar fi multe de scris. Cetatea Colt, ruinele oraselor antice romane, geoparcul dinozaurilor pitici, toate acestea duc vestea farmecului zonei si atrag turistii si curiosii din toate colturile tarii – printre care ne-am numarat si noi.
Primul popas dupa gara CFR din Hateg, a fost Cetatea Colt, o cetate madra si falnica despre care am mai scris pe acest site. Vremea ne era potrivinica: o ploaie deasa de sfarsit de vara cadea neintrerupt. Eram deja destul de plouati si parca era mai frig. Am fi vrut sa ne intoarcem la gara, dar pentru ca tot am ajuns in locurile acestea, „hai sa mergem si pana la Sarmizegetusa Ulpia Traiana .. ca doar e aproape”.
Zis si facut. Am luat o ocazie pana in sat unde imediat am ajuns si la situl arheologic.
Pe numele său complet Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa, Sarmizegetusa a fost capitala Daciei romane. Complexul arheologic se afla pe teritoriul localitatii cu acelasi nume si este relativ bine pastrat si semnalizat.
Construita la doar 40 de km de vechea capitala dacica Sarmizegetusa Regia, Ulpia Traiana Sarmizegetusa a fost ridicata pe amplasamentul unei garnizoane romane de catre guvernatorul Daciei Romane Decimus Terentius Scaurianus. In ceea ce priveste dimensiunile orasului, acesta se intindea pe o suprafaţa de 32,4 ha, avand o lungime de 600 m si o latime de 540 m. Cat despre inaltimea zidurilor, se presupune ca acestea s-ar fi ridicat pana la 4-5 m.
Complexul arheologic cuprinde printre altele: amfiteatrul, templul zeiţei Nemesis, templul lui Liber Pater, templul zeilor Domnus şi Domna, sanctuarul Zeilor Aescul
apius şi Hygia, templu Mare, templul zeului Silvanus, Forul lui Traian, Forum novum, Capitoliul. Cu toate ca in umele parti ale sitului arheologic se mai pastreaza doar amprenta la sol a cladir
ilor romane de odinioara, insa mai putem intrezari frumusetea si opulenta de alta data a orasului, care a fost parasita treptat, incepand cu retragerea aureliana din 271 (mai ales datorita navalirii hunilor).
Pasim incet, pe cararile pavate dintre ruine, incercand sa ne imaginam orasul acelor vremuri, dar ploaia nu ne lasa. Trebuie sa ne recunoastem invinsi, insa inainte de asta, decidem sa trecem si pe la muzeul dedicat sitului arheiologic care se afla chiar peste drum. Din nefericire, e inchis pentru renovare!
Dincolo vremea potrivnica si de renovarea muzeului, invitam toti curiosii sa binevoieasca a veni si vizita minunatiiile pe care le ascunde tara Hategului, una dintre cele mai frumoase zone din Transilvania, care sta marturie si astazi despre trecutul nostru.
Itinerariu
{gmapfp id=”11″ zmap=”14″ hmap=”400″ lmap=”800″ map_choix=”3″}
Galerie foto
(pentru mai multe fotografii vizitati galeria foto):
{joomplu:1001}{joomplu:1002}{joomplu:1010}{joomplu:1018}{joomplu:1032}
Alte file din Jurnalul de Calatorie
- Cascada Răchiţele
- Cetatea de la Bologa
- Cetatea Colt
- Ulpia Traiana Sarmizegetusa
- La Pestera Huda lui Papara
- Per pedes, la Castelul cu inorogi