La Pestera Huda lui Papara
Drumul pana la Huda lui Papara este destul de anevoios, iar ultima parte din el nu poate fi facuta decat la pas. Cararea serpuieste cand la dreapta, cand la stanga, printre cabanele care apar, dizgratioase, pe margini. Este foarte multa lume astazi, probabil pentru ca este sarbatoare si romanul este obisnuit sa „iasa la iarba verde”. Ne urmam incet drumul si, dupa ce trecem peste un pod de lemn subrezit si ocolim cateva cabane mici de lemn, ajungem peste putin timp la intrarea in pestera.
Din nefericire pentru vizitatori (dar din fericire pentru lilieci), scarile de la intrarea in pestera s-au daramant, intrarea fiindu-le accesibila doar celor cu echipamentul adecvat. Asa ca ne multumim sa privim de la departare intrarea in pestera si sa citim pe de un panou cu informatii turistice ca peştera Huda lui Papară din Muntii Trascaului se mandeste cu faptul ca este cea mai lungă, cea mai denivelată, cea mai dificilă, cu cea mai mare sală, cu cea mai înaltă galerie, cu cel mai lung curs subteran, cu cel mai mare debit, cu cea mai mare cascadă şi cu cea mai mare colonie de lilieci din Europa.
Dar asta nu e tot … se spune, ca in acesta pestera, acum multe, multe veacuri in urma, s-a retras insusi Zamolxe, regele zeu al dacilor, pentru patru ani. Cata realitate si cata fictiune se impleteste in acesta legenda nu stiu. Cert este ca peisajul te vrajeste pe data si te cuprinde un fior ciudat, rece …
Pentru cei carora acesta fila din Jurnalul de calatorie le-a starnit interesul, peştera se află pe teritoriul satului Sub Piatra, comuna Salciua, Judetul Alba, în partea de nord-vest a Munţilor Trascăului. Cum se poate ajunge acolo? De pe drumul naţional DN 75 Turda – Câmpeni, până în localitatea Sălciua de Jos, iar de aici pe drumul comunal parţial asfaltat, circa 5 km până în cătunul Sub Piatră.
Itinerariu
{gmapfp id=”5″ zmap=”14″ hmap=”400″ lmap=”800″ map_choix=”3″}
Galerie foto
(pentru mai multe fotografii vizitati galeria foto):
{joomplu:128}{joomplu:131}{joomplu:132}{joomplu:130}{joomplu:138}
Alte file din Jurnalul de Calatorie
- Cascada Răchiţele
- Cetatea de la Bologa
- Cetatea Colt
- Ulpia Traiana Sarmizegetusa
- La Pestera Huda lui Papara
- Per pedes, la Castelul cu inorogi