Perioada dacica
Povestea „ţinutului de dincolo de păduri” începe cu mult timp în urmă, pe vremea când aceste meleaguri erau stăpânite de neamul dacilor.
Cele mai vechi descoperiri arheologice, ne spun că în sec. IV i.H., pe teritoriul Transilvaniei se aflau dacii, populaţia autohtonă, precum şi importante comunităţi de celţi, veniţi dinspre apus şi care şi-au continuat, mai apoi, drumul spre Peninsula Balcanică. Mormintele dacice decoperite la Apahida (localitate din judeţul Cluj) şi Fântânele (judeţul Bistriţa) atestă convieţuirea paşnică dintre cele două popoare.
În următoarea perioadă, pe teritoriul Transilvaniei înfloreste regatul Daciei, al cărui centru politic se afla la Sarmizegetusa Regia, în Muntii Orastiei. Prin urmare, teritoriul Transilvaniei a constituit chiar centrul civilizaţiei dacice. În secolul I î. Hr. “cel dintâi şi cel mai mare dintre regii din Tracia”, aşa cum este numit Burebista în inscripţia greacă de la Dionysios (Balcic), a reuşit să-i aducă pe daci la o putere extraordinară, stăpânind un teritoriu ce ţinea de la lacul Constanţa din Elveţia de astăzi şi până dincolo de Nipru. Odată cu moartea lui Burebista, regatul dacic s-a destrămat în 4-5 formatiuni, dintre care cea din inima regatului, în zona Munţilor Orăştiei, a rămas sub conducerea lui Deceneu, mare preot în timpul lui Burebista.
Rând pe rând, au trecut la conducere Comosicus, Scorilo şi Diurpaneus, urmând ca în anul 87 să ajungă pe tron al doilea mare rege al dacilor, Decebal (87-106 d.Hr.), fiul lui Scorillo. Această perioadă a fost extrem de benefică pentru pentru populaţia dacică, care a fost din nou reunită odată cu venirea sa la conducere.
A urmat apoi o perioadă zbuciumată pentru Dacia, atacată de o forţă uriaţă a acelor vremuri, de Imperiul Roman. Campaniile din 87, 88 şi 89 d. Hr. au fost urmate în 101-102 d.Hr. de o uriaşă campanie de cucerire, sub conducerea împăratului Traian. Decebal o fost nevoit să încheie o pace foarte dezavantajoasă pentru Dacia, urmând ca la campania din 105-106, Dacia să fie ocupată, reorganizată şi inclusă în provincia Dacia Superior. Au urmat alte două reorganizări, Dacia Porolissensis, cu capitala la Porolissum şi Dacia Apulensis, cu capitala la Apulum.
S-a trecut la construcţia de reţele de drumuri şi la exploatarea bogatelor zăcăminte de aur, în paralel cu începutul unei colonizări a Daciei cu cetăţeni romani. Astfel s-au născut asezările urbane, precum Ulpia Traiana Sarmizegetusa, Apulum, Napoca, Potaissa sau Porolissum.
Istoria Transilvaniei
- Vetrele de locuire din Transilvania
- Castrele romane din Transilvania
- Lista monumentelor istorice din Transilvania
- Lista monumentelor istorice din judetul Alba
- Lista monumentelor istorice din judetul Bistrita-Nasaud
- Lista monumentelor istorice din judetul Brasov
- Lista monumentelor istorice din judetul Cluj
- Lista monumentelor istorice din judetul Covasna
- Lista monumentelor istorice din judetul Harghita
- Lista monumentelor istorice din judetul Hunedoara