Mănăstirea Râmeţ
Mănăstirea Râmeţ este una dintre cele mai vechi manastiri din Transilvania. Situata la 12 km de Aiud spre vest, pe Valea Geoagiului, in partea de sud a Munţilor Apuseni, in Munţii Trascăului, Mânăstirea Râmeţ a atras atentia prin vechime si simplitate. Denumiriea de Râmeţ, se pare a fi derivata din „eremit” = „pustnic”.
Caracteristicile arhitectonice ale bisericii manastirii o aseaza in randul monumentelor hunedorene din sec XIII-XIV. La o cercetare mai amununtita, se pare ca a fost renovata (cel putin) in secolul XV, in vremea domniei lui Matia Corvin asa cum spune inscriptia: „Dentăi au fost zugrăvită această sfântă biserică în zilele lui Matiiaş crai vă leato 6895 august 14.”
In 1506 a fost luata sub protectia domnitorului Radu Voda al Tarii Romanesti, odata cu intreaga mosie din tinutul Râmeţilor.De-a lungul timpului a fost ingrijita de familiile boieresti, proprietare ale domeniului.
Biserica veche este construita din piatra si are o forma de nava dreptunghiulara, cu o bolta cilindrica, iar in partea de vest se inalta un turn masiv. Inauntru pot fi deosebite mai multe straturi de pictura murala: autorul unuia dintre ele este descris de o inscriptie:
„Am zugrăvit eu mult păcătosul rob al lui Dumnezeu Mihul zugravul de la Crişul Alb din porunca arhiepiscopului Gheorghe în zilele lui Matiaş crai leat 1485 luna iulie 2„
Ultimul strat dateaza din anul 1749. Cea mai recenta renovare dateaza din anii 1987-1989.
In secolele XVII – XVIII, in timpul marilor framantari din Transilvania, Mănăstirea Râmeţ cunoaste mai multe distrugeri, ca represalii in urma rascoalelor romanilor din Transilvania. Astfel, in paginile unui Ohtoih din 1762 gasim: „scris-am eu Silvestru monahul când au stricat necredincioşii mânăstirea Râmeţ şi cea de la Geoagiu, la anul 1762 în august 20, într-o zi de sâmbătă, spre pierirea lor„.Acelasi monah Silvestru consemneaza: „Aceasta aici am însemnat acest lucru cu jale adevărat când au stricat mănăstirea cea de la Geoagiu şi cea de la Râmeţ, la întâia stricare a fost numărul anilor 1762, iar la a doua stricare văleatul 1785 luna decembrie 23 zile, într-o zi de marţi„
In 1792, autoritatile imperiale aproba repararea bisericii doar ca biserica de mir, iar in chiliile manastirii este organizata o scoala. De abia in anul 1827 biserica manastirii redevine lacas de inchinaciune ortodox. In anul 1940 manastirea revine cu adevarat la viata, cand, in urma hotararii Sfantului Sinod, staretul Evloghie Oţa o reorganizeaza ca o manastire de calugari. Din 1955 este manastire de maici.
Biserica nouă a fost construita in anii 1982-1986 si are ca hramuri Adormirea Maicii Domnului şi Sfintii Apostoli Petru şi Pavel.
Itinerariu
{gmapfp id=”13″ zmap=”14″ hmap=”400″ lmap=”800″}
Alte manastiri si biserici din Transilvania
- Manastirea Buna Vestire
- Manastirea Sfanta Troita
- Manastirea Colt
- Manastirea Doamnei
- Manastirea Toplita
- Mănăstirea Brâncoveanu
- Manastirea Magura-Jina
- Manastirea Cartisoara
- Harta interactiva a manastirilor si bisericilor din Transilvania
- Mănăstirea Nicula