Mănăstirea Râmeţ

Mănăstirea Râmeţ

Mănăstirea Râmeţ este una dintre cele mai vechi manastiri din Transilvania. Situata la 12 km de Aiud spre vest, pe Valea Geoagiului, in partea de sud a Munţilor Apuseni, in Munţii Trascăului, Mânăstirea Râmeţ a atras atentia prin vechime si simplitate. Denumiriea de Râmeţ, se pare a fi derivata din „eremit” = „pustnic”.

Caracteristicile arhitectonice ale bisericii manastirii o aseaza in randul monumentelor hunedorene din sec XIII-XIV. La o cercetare mai amununtita, se pare ca a fost renovata (cel putin) in secolul XV, in vremea domniei lui Matia Corvin asa cum spune inscriptia:  „Dentăi au fost zugrăvită această sfântă biserică în zilele lui Matiiaş crai vă leato 6895 august 14.”

In 1506 a fost luata sub protectia domnitorului Radu Voda al Tarii Romanesti, odata cu intreaga mosie din tinutul Râmeţilor.De-a lungul timpului a fost ingrijita de familiile boieresti, proprietare ale domeniului.

Biserica veche este construita din piatra si are o forma de nava dreptunghiulara, cu o bolta cilindrica, iar in partea de vest se inalta un turn masiv. Inauntru pot fi deosebite mai multe straturi de pictura murala: autorul unuia dintre ele este descris de o inscriptie:

Am zugrăvit eu mult păcătosul rob al lui Dumnezeu Mihul zugravul de la Crişul Alb din porunca arhiepiscopului Gheorghe în zilele lui Matiaş crai leat 1485 luna iulie 2

Ultimul strat dateaza din anul 1749. Cea mai recenta renovare dateaza din anii 1987-1989.

In secolele XVII – XVIII, in timpul marilor framantari din Transilvania, Mănăstirea Râmeţ cunoaste mai multe distrugeri, ca represalii in urma rascoalelor romanilor din Transilvania. Astfel, in paginile unui Ohtoih din 1762 gasim: „scris-am eu Silvestru monahul când au stricat necredincioşii mânăstirea Râmeţ şi cea de la Geoagiu, la anul 1762 în august 20, într-o zi de sâmbătă, spre pierirea lor„.Acelasi monah Silvestru consemneaza: „Aceasta aici am însemnat acest lucru cu jale adevărat când au stricat mănăstirea cea de la Geoagiu şi cea de la Râmeţ, la întâia stricare a fost numărul anilor 1762, iar la a doua stricare văleatul 1785 luna decembrie 23 zile, într-o zi de marţi

In 1792, autoritatile imperiale aproba repararea bisericii doar ca biserica de mir, iar in chiliile manastirii este organizata o scoala. De abia in anul 1827 biserica manastirii redevine lacas de inchinaciune ortodox. In anul 1940 manastirea revine cu adevarat la viata, cand, in urma hotararii Sfantului Sinod, staretul Evloghie Oţa o reorganizeaza ca o manastire de calugari. Din 1955 este manastire de maici.

Biserica nouă a fost construita in anii 1982-1986 si are ca hramuri Adormirea Maicii Domnului şi Sfintii Apostoli Petru şi Pavel.

Itinerariu

{gmapfp id=”13″ zmap=”14″ hmap=”400″ lmap=”800″}

 

Alte manastiri si biserici din Transilvania

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *