Manastirea Lupsa
Manastirea Lupsa este una dintre cele mai vechi manastiri de pe Valea Ariesului. Situat pe soseaua Abrud-Campeni-Turda, asezamantul monahal a fost intemeiat de sihastrii din Tara Motilor in sec. XV.
Viata monahala a durat pana in anul 1820, cand autoritatile imperiului habsburgic au desfiintat-o, iar calugarii au fost alungati. Biserica a fost folosita de credinciosii greco-catolici pana in 1948, cand a redevenit biserica ortodoxa. De atunci si pana in 1992 a fost un locas de cult ortodox si, doar in 1992, viata monahala a reinceput, la solicitarea credinciosilor.
Manastirea Lupsa este o manastire de calugari.
Biserica manastirii are hramul „Sfantul Mare Ierarh Nicolae” si este cea mai veche biserica din lemn din Transilvania. A fost ctitorita in 1421 de boierul Stanislav, din familia cneazului Candea de Lupsa. Initial, a fost pictata si pe exterior, dar astazi s-a pastrat doar scena Judecatii de Apoi si cativa prooroci. Desi initial avea doar altarul si naosul, ulterior, in 1810 i s-au adaugat pronaosul si turla iar dupa 1993 a fost renovata, tencuita pe interior si pictata.
Pana in 1820, in chiliile Manastirii Lupsa functionau: o scoala bisericeasca pentru pregatirea tinerilor preoti, o scoala normala si un atelier de pictura pe sticla.
Manastirea Lupsa a fost si va ramane manastirea de suflet a motilor.
Itinerariu
{gmapfp id=”12″ zmap=”14″ hmap=”400″ lmap=”800″}
Bibliografie
- www.crestinortodox.ro
Alte manastiri si biserici din Transilvania
- Manastirea Buna Vestire
- Manastirea Sfanta Troita
- Manastirea Colt
- Manastirea Doamnei
- Manastirea Toplita
- Mănăstirea Brâncoveanu
- Manastirea Magura-Jina
- Manastirea Cartisoara
- Harta interactiva a manastirilor si bisericilor din Transilvania
- Mănăstirea Nicula