Browsed by
Categorie: Manastiri si biserici

In aceasta sectiune vom face o prezentare a locasurilor de cult din Transilvania, adevarate adaposturi spirituale de-a lungul timpului, evolutia lor si importanta lor in viata oamenilor acelor vremuri.

Manastirea Buna Vestire

Manastirea Buna Vestire

Mănăstirea Buna Vestire este un monument istoric aflat în localitatea Cormaia din judeţul Bistriţa-Năsăud. Aşezată pe locul unei biserici mult mai vechi, amintite încă de la începutul veacului al XVII-lea,  biserica din satul Cormaia face parte din şirul “bisericilor umblătoare”, fiind strămutată de trei ori înainte de a reveni la amplasamentul său iniţial. Amplasată iniţial pe Valea Mărului, mănăstirea a fost construită undeva în sec. XVIII-lea, prin anii 1749-1751, de popa Constantin, zis Tanau, împreună cu Vlădică Misail, fost episcop…

Read More Read More

Manastirea Sfanta Troita

Manastirea Sfanta Troita

Mănăstirea Sfânta Troiţa este situată în localitatea Feleac din judeţul Cluj. Aşezarea Feleac este pomenită pentru prima dată în documentele vremii în veacul al XIV-lea, mai exact în anul 1367. În localitate a existat o episcopie ortodoxă încă din sec. XV, care a devenit apoi mitropolie. De altfel, biserica episcopală din Feleac a fost construită cu ajutorul material al voievodului Moldovei, Ştefan cel Mare, în preajma anului 1488. Din păcate, datorită vitregiei vremurilor, din acea mănăstire au rămas doar căteva…

Read More Read More

Manastirea Colt

Manastirea Colt

Manastirea Colt este situata in satul Suseni, judetul Hunedoara, foarte aproape de Cetatea Colt. Manastirea Colt este una dintre primele manastiri  atestate pe teritoriul Romaniei. Biserica a fost construita la inceputul sec. XIV, undeva prin anii 1310-1315 de familia Candestilor. {joomplu:982} In secolul XV s-a intemeiat aici o sihastrie, sub influenta Manastirii Prislop.Aceasta a functonat pana in a doua jumatate a secolului XVII cand calvinii i-au izgonit pe calugari de aici iar manastirea ramane in paragina. Asa a ramas peste doua…

Read More Read More

Manastirea Doamnei

Manastirea Doamnei

Manastirea Doamnei(Paraul Doamnei) este situata in localitatea Moglanesti, judetul Harghita. A fost construita in 1658 de doamna Safta, sotia voievodului moldovean Gheorghe Stefan(1653-1658). A fost parasita si lasata in ruine dupa interventia autoritatilor imperiului habsburgic in sec. XVIII, in frunte cu generalul van Bukow. Din 1762 nu se mai aminteste nimic despre ea, pana in anul 1958, cand manastirea este restaurata prin interventia staretului Manastirii Toplita. Dupa infiintarea Episcopiei Covasnei si Harghitei manastirea redevine cu adevarat un asezamant monahal, sub…

Read More Read More

Manastirea Toplita

Manastirea Toplita

Manastirea Sfantul Prooroc Ilie din Toplita este situata in localitatea Toplita, judetul Harghita. Este o ctitorie a Primului Patriarh al romanilor, Miron Cristea, nascut pe aceste meleaguri. Biserica manastirii a fost cosntruita in 1847 de trei preoti, Gheorghe Ujica imrepuna cu fii sai Ioan si Stefan.Initial biserica a fost ridicata intr-o localitate din apropiere, la Stanceni, dar la un moment dat s-a dovedit neincapatoare, astfel incatlocalnicii din Stanceni au ridicat o alta biserica mai mare, dupa modelul catedralei din Sibiu….

Read More Read More

Mănăstirea Brâncoveanu

Mănăstirea Brâncoveanu

Mănăstirea Brâncoveanu (Sâmbăta de Sus) este situata pe raza comunei Sâmbăta de Sus, judetul Brasov. Manastirea isi are originile in sec XVII, mai precis in anul 1654, cand boierul Preda Brancoveanu, bunicul lui Constantin Brancoveanu, contruieste pe valea raului Sambatao bisericuta de lemn pentru sihastrii fagaraseni. Mai tarziu, in 1696 biserica este refacuta din piatra si caramida de domnitorul Constantin Brancoveanu, data ctitoriei fiind dedusa de pe un Triod, tiparit la Buzau:”Acest Triod ni s-a dat de pomană de măria…

Read More Read More

Manastirea Magura-Jina

Manastirea Magura-Jina

Manastirea Magura-Jina este situata in localitatea Jina, judetul Sibiu, la o altitudine de 1180 de metri. Manastirea a fost ctitorita in anul 1990, pe pamant jumatate donat, jumatate cumparat de stareta actuala a manastirii, monahia Maria Streulea. Biserica manastirii are hramul „Nasterea Maicii Domnului”, are forma de cruce si este din lemn pe fundatie de beton.Sfintirea bisericii manastirii s-a facut pe 14 octombrie 1991 iar sfintirea asezamantului monahal pe 5 septembrie 1999 de P. S. Visarion Rasinareanul. Itinerariu {gmapfp id=”18″…

Read More Read More

Manastirea Cartisoara

Manastirea Cartisoara

Manastirea Cartisoara este situata la 5 km vest de satul Cartisoara, judetul Sibiu, la poalele Muntilor Fagaras. In jurul anului 1400 gasim primele insemnari despre Manastirea Cartisoara, fiind un avanpost al bisericii ortodoxe in Transilvania de care se ingrijea direct Mircea cel Batran. In sec XVIII autoritatile imperiului habsburgic pornesc un proces de iradiere a locasurilor de cult ortodoxe din Transilvania,astfel incat sute de asezaminte monahale sunt distruse sau transformate.Nici Manastirea Cartisoara nu a scapat. In 1761 schitul de lemn…

Read More Read More

Harta interactiva a manastirilor si bisericilor din Transilvania

Harta interactiva a manastirilor si bisericilor din Transilvania

Va invitam sa localizati pe harta noastra interactiva manastirile si bisericile Transilvaniei. Toate informatiile oferite sunt pur orientative. Daca aveti nelamuriri sau daca doriti sa corectati o anumita locatie va rugam sa ne contactati la admin@transilvania-online.com  sau sa o faceti  printr-un comentariu in josul paginii ! {gmapfp catid=”41″ zmap=”7″ hmap=”400″ lmap=”800″}

Mănăstirea Nicula

Mănăstirea Nicula

Manastirea Nicula se afla în localitatea Nicula, comuna Fizeşu Gherlii si este unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj ortodox din Romania. Fiind foarte veche, data exactă a intemeierii acestuia nu se cunoaşte cu certitudine, presupunându-se a fi anul 1552. Prima biserică de lemn a mănăstirii, care avea hramul Adormirea Maicii Domnului, a fost construită de pustnicul Nicolae în jurul anului 1650, acesta fiind ajutat de către comunitatea ortodoxă din zonă. Din păcate, această biserică a fost mistuita de…

Read More Read More