Browsed by
Categorie: Publicatii transilvanene

Colectie de publicatii romanesti din sfera Transilvaniei aparute de-a lungul timpului. Vom incerca sa surprindem conjunctura si rolul pe care le-au avut in dezvoltarea societatii ardelene din acele vremuri.

Revista Familia

Revista Familia

Revista Familia este a doua revista literar-culturala a marii familii romanesti din Transilvania , dupa Foaie pentru minte, inima si literatura.Inceputurile revistei sunt strans legate de Iosif Vulcan care, la 5 aprilie 1865, se adreseaza autoritatilor imperiului habsburgic cu o cerere pentru publicarea unei reviste literare, revista care avea sa poarte titlul de Familia.

Glasul Motilor

Glasul Motilor

A treia publicatie de referinta a orasului Huedin a fost revista “Glasul Motilor”, având ca director pe Sabin Trutia, iar redactor sef pe Nicolae Cristofir. În martie 1926 si-a facut aparitia cu articolul inaugural “Ce vrea Glasul Motilor”. Revista doreste ca “alaturi de binevoitorii acestui tinut, framântat cu atâta sânge stramosesc, sa întovarasim pe cetitor în toate actiunile lui si în orice manifestare spre binele familiei si al tarii”. Redactorii doresc sa vina în ajutorul “locuitorilor de sub Vladeasa” pentru…

Read More Read More

Huedinul

Huedinul

Dupa 14 ani de la publicarea primului ziar romanesc din Huedin, Sfatuitorul, a fost scoasa o alta publicatie. Acesta s-a numit “Huedinul cultural, economic si social “ (Organ oficios al Despartamântului Asociatiunei pentru literatura si cultura poporului român), avându-l ca director pe Aurel Munteanu, iar redactor sef pe Nicolae Cristofir.

Sfatuitoriul

Sfatuitoriul

Situat la 50 km de Cluj-Napoca. orasul Huedin a jucat de-a lungul istoriei nu numai rolul unui important centru comercial -mestesugaresc, ci si unul cultural. În anul 1899 aici a luat fiinta “Despartamântul Huedin al Astrei”, care la scurta vreme a cuprins tarani, functionari si mai ales intelectualii satelor (vreo 80 de localitati). Conducerea acestuia în frunte cu Eugen Popa si preotul din Valea Draganului, Aurel Munteanu, si-a propus sa sporeasca activitatile culturale în scopul ridicarii nivelului de cultura al taranimii.