Browsed by
Categorie: Geografia Transilvaniei

Aspecte geografice, forme de relief, rauri si lacuri, intr-o prezentare detaliata in Enciclopedia Transilvaniei prin care vrem sa surprindem variatatea formelor de relief si evolutia lor in timp.

Râul Mureș

Râul Mureș

Râul Mureș este cel mai mare afluent al Tisei cu o lungime de 761 de km pe teritoriul Romaniei din totalul de 803 km. In antichitate era cunoscut sub numele de Maris(sau Marisia), fiind mentionat sub acest nume de Herodot in anul 484 i.Hr. Era un importanta cale comerciala exploatata cu atat mai mult dupa cucerirea Daciei de catre romani. Râul Mureș izvoraste din S Muntilor Hasmasu, la o altitudite de 850 m, langa localitatea Izvoru Muresului. Râul Mureș are…

Read More Read More

Munții Trascăului

Munții Trascăului

Munții Trascăului sunt o grupa de munti din S-E Muntilor Apuseni , inconjurati de Valea Ampoiului la S si S-V, Valea Abrudului la V, Valea Ariesului la N si N-E si Dealurile Aiudului la E. Munții Trascăului sunt alcatuiti din sisturi cristaline, calcare. Munții Trascăului sunt de inaltine medie, cel mai inalt varf find Vârful Dâmbău cu 1369 m.   Bibliografie Enciclopedia Geografica a Romaniei, Dan Ghinea, Editura Enciclopedica, Bucuresti, 2002 Geografia Transilvaniei

Munții Metaliferi

Munții Metaliferi

Munții Metaliferi sunt o grupa de munti din S Muntilor Apuseni ,la N de Valea Muresului, intre Valea Ampoiului si Valea Rosie. Munții Metaliferi sunt alcatuiti din gresii, marne, sisturi cristaline, calcare jurasice. Munții Metaliferi sunt de inaltine medie, cel mai inalt varf find Vârful Poienița cu 1437 m.   Bibliografie Enciclopedia Geografica a Romaniei, Dan Ghinea, Editura Enciclopedica, Bucuresti, 2002 Geografia Transilvaniei

Munții Zarandului

Munții Zarandului

Munții Zarandului sunt o grupa de munti din S-V Muntilor Apuseni ,la N de Valea Muresului, la S de valea Crisului Alb. Munții Zarandului sunt alcatuiti din sisturi cristaline, granite, sienite, calcare. Munții Zarandului sunt de mica inaltine, cel mai inalt varf find Vârful Drocea cu 835 m.   Bibliografie Enciclopedia Geografica a Romaniei, Dan Ghinea, Editura Enciclopedica, Bucuresti, 2002 Geografia Transilvaniei

Muntele Găina

Muntele Găina

Muntele Găina este o grupa de munti dinl Muntilor Apuseni ,la S de Munții Bihorului. Cel mai inalt varf este Vârful Găina cu 1486 m. Vârful Găina este renumit mai ales pentru targurile anuale ce au loc aici in luna iulie, denumite Targuri de fete, cu origini ce se pierd in vremuri de legenda. Bibliografie Enciclopedia Geografica a Romaniei, Dan Ghinea, Editura Enciclopedica, Bucuresti, 2002 Geografia Transilvaniei

Lacurile din Transilvania

Lacurile din Transilvania

Lista lacurilor din Transilvania, pe judete, in ordine alfabetica corespunzator fiecarui judet. Lacurile din Judetul Alba Anghel – Rosia Montana                Bagau (Tau Baia) – Bagau                Bagau (Tau fara Fund) – Bagau                Bagau (Tau Puturos) – Bagau                Bagau (Tau Savului) – Bagau                Biia (Tau cel Lung) – Biia                Biia (Tau fara Nume) – Biia                Boz – Boz              …

Read More Read More

Peşterile din Transilvania

Peşterile din Transilvania

Lista alfabetică a peşterilor din Transilvania A •          Peştera cu Abri din Cheile Văii Valceaua (Munţii Bihorului, Judeţul  Alba); •          Peştera de la Alun (Munţii Bihorului, Judeţul  Cluj); •          Peştera Alunii Negri (Munţii Vâlcanului, Judeţul  Hunedoara); •          Peştera cu Aluviuni din Valea Galbenii (Munţii Bihorului, Judeţul Bihor); •          Peştera de la Apa Moiştii (Munţii Vâlcanului, Judeţul Gorj); •          Peştera de la Apa din Piatră (Munţii Bihorului, Judeţul Cluj); •          Peşterile Arcada (Munţii Retezat, Judeţul Hunedoara); •          Arcada de deasupra Izbucului Tăuz (Munţii Bihorului, Judeţul Cluj); •          Peştera Arcadei (Munţii…

Read More Read More

Munții Gilăului

Munții Gilăului

Munții Gilăului sunt o grupa de munti din nord-estul Muntilor Apuseni , fiind marginti de Valea Crisului Repede la N, Valea Somesului rece la S, Munții Bihorului la S-E si Munții Vlădeasa la N-NV. Munții Gilăului sunt alcatuiti dintr-un nucleu de granit, marginit de sisturi cristaline si depozite sedimentare. Impreuna cu Muntele Mare formeaza o unitate geomorfologica cunoscuta sub numele de Gilău-Muntele Mare. Cel mai inalt varf este Vârful Chicera Comării cu 1475 m.   Bibliografie Enciclopedia Geografica a Romaniei,…

Read More Read More

Muntele Mare

Muntele Mare

Muntele Mare este o grupa de munti din estull Muntilor Apuseni , fiind marginti de Somesul Rece la N, Vaile Fenes-Iara la E, Raul Aries la S si Raul Bistra la V. Muntele Mare sunt alcatuiti preponderent din sisturi cristaline si sunt acoperiti cu paduri de fag si molid. Sunt printre cei mai inalti din Muntii Apuseni, cel mai inalt varf fiind Vârful Muntele Mare cu 1826 m. Bibliografie Enciclopedia Geografica a Romaniei, Dan Ghinea, Editura Enciclopedica, Bucuresti, 2002 Geografia…

Read More Read More

Munții Vlădeasa

Munții Vlădeasa

Munții Vlădeasa se afla in nordul Muntilor Apuseni si sunt marginti de Valea Crisului Repede la N, Calata la E, Somesu Cald si Crisu Pietros la S si Iada la V. Munții Vlădeasa sunt alcatuiti preponderent din roci vulcanice(dacite, riolite, si granodiorite) si sisturi cristaline. Sunt printre cei mai inalti din Muntii Apuseni, cel mai inalt varf fiind Vârful Vlădeasa cu 1836 m. Sunt acoperiti cu paduri de conifere in amestec cu fagi. Obiective turistice Statiunea Stana de Vale Statiunea…

Read More Read More