Galerii foto

Galerii foto

Înapoi
Abrud

Localitatea Abrud este atestată documentar din 1271. Din documentele medievale reiese că, începând din 1427, așezarea a devenit „oraș” („civitas”), căpătând totodată unele privilegii, așa încât a reprezentat al doilea centru important al Țării Moților, alături de Câmpeni. În 1491 i s-a acordat statutul de oraș liber.

Aceste fotografii vechi va introduc in atmosfera anilor '20. In speranta ca in curand vom ajunge in curand si in Abrudul zilelor noastre, pentru a avea tabloul complet, va invitam la o calatorie imaginara prin aceste poze vechi si vederi prin Abrudul de altadata ...

Aiud

Aiud - a fost atestat documentarîn 1293, populația fiind alcătuită în majoritate din sași.În documentele medievale, localitatea Aiud apare sub denumirile Enietten sau Engeten (în dialectul săsesc Angeten sau Anjet) și, uneori, ca Strassburg.

In continuare va invitam la o plimbare prin Aiudul de altadata cu ajutorul acestor fotografii, poze vechisi vederi.Multe dintre ele provin de la oameni care nu si-au uitat trecutul:  www.aiudonline.ro

Alba Iulia-2

Alba Iulia, mai demult Bălgrad, Bălgărad (în dialectul săsesc Weissenbrich, în germană: Weißenburg, Weissenburg, Karlsburg, Carlsburg, în maghiară: Gyulafehérvár, Károlyfehérvár, Erdélyifehérvár, Fehérvár, Fejérvár, în sârbă: Београд - Beograd, în cehă: Karlův Belihrad, în latină: Apulum) a fost capitala Voievodatului autonom al Transilvaniei și pentru o scurtă perioadă de timp a fost capitală primei uniuni a statelor române, sub sceptrul marelui voievod Mihai Viteazul, ramane capitala de suflet a romanilor.

Prin aceasta colectie de poze vechi si vederi va invitam in Alba Iulia inceputului de secol XX.

Bistrița

Bistrița, mai demult Bistrițiu, Bistriță, Târgul Roșu (în dialectul săsesc Nîsner-Bistritz, Nîzn, Bästerts, Bîsterts, în germană: Bistritz, Nösen, în maghiară: Beszterce) a fost atestată documentar din anul 1241, primind drepturi de oras de la 1353. A fost un important centru comercial medieval, fiind una din cele 7 cetăți ale Transilvaniei (Siebenbürgen).

In continuare va invitam la o plimbare pe strazile din Bistrita inceputului de secol XX prin poze vechi si vederi.

Blaj

Blaj, mai demult Blasiu, Blaș, Blaj-oraș (în dialectul săsesc Bluesendref, în germană: Blasendorf, în maghiară: Balázsfalva, Herbordfalva) a fost atestat documentar in anul 1252. A avut un rol important în procesul de formare a conștiinței naționale a românilor.

Va prezentam cateva fotografii vechi care va vor introduce in atmosfera orasului Blaj, din secolul trecut.

Brașov-3

Brașov (în dialectul săsesc Kruhnen, Krűnen, Krînen, în germană: Kronstadt, maghiară: Brassó, în latină: Brassovia/Corona) s-a format prin unirea mai multor zone: Bartholomä, Martinsberg, Cetatea (Corona), Șchei, Blumăna, Noua, Dârste, Stupini. A fost atestat documentar catre sfarsitul secolului XIII.

Aceasta colectie online de fotografii vechi si vederi va va ajuta sa faceti un portret cat mai fidel al Brasovului de altadata...

Câmpeni

Câmpeni (în maghiară: Topanfalva, în germană: Topesdorf) a fost atestat pe la 1587 printr-un act dat de principele Transilvaniei - Sigismund Bathory - lui Nicolae Filimon din Campeni, pentru a construi o moara la varsarea raului Abrud in Aries.

Va prezentam cateva fotografii vechi din Campenii de altadata.

Câmpia Turzii

Câmpia Turzii (în maghiară: Aranyosgyéres, în germană: Jerischmarkt sau Gieresch) a fost atestata documentar in anul 1219, desi cele mai vechi dovezi ale prezenței omului pe aceste meleaguri datează din Neoliticul timpuriu (6500-3000 î.C.).

Va invitam la o plimbare prin Campia Turzii, la o data mai recenta, undeva in secolul trecut, prin fotografii vechi si vederi.

Cisnădie

Cisnădie mai demult Cisnădia Mare (în dialectul săsesc Hielt, Hilt, Helt, în germană: Heltau, Heldau, în maghiară: Nagydisznód, Disznód) a fost atestata documentar pentru prima dată în 1323 desi prima mențiune documentară despre o așezare pe locul actual al orașului datează din 1204.

Aceasta colectie de fotografii vechi va invita sa cunoasteti orasul Cisnadie al secolului trecut...

Cluj-Napoca-2

Cluj-Napoca ( în maghiară Kolozsvár, germană Klausenburg, latină Claudiopolis, poloneză Kluż) este reședința județului Cluj, precum și una dintre capitalele istorice ale Transilvaniei.

Acesta colectie de fotografii si vederi vechi va invita sa pasiti pe străzile prăfuite ale Clujului de altădată, pe care se îngrămădesc case vechi, palate frumos ornamentate, hanuri uitate de vreme, biserici medievale ...

Cugir

Cugir, mai demult Cudgir (în maghiară: Kudzsir, în germană: Kudsir, Kudschir, Kuschir) s-a dezvoltat din vechea așezare rurală Kudsir, atestată documentar în anul 1493.

Prin poze vechi si vederi va invitam la o plimbare prin Cugir, in secolul trecut.

Dej

Dej, sau Deju (în dialectul săsesc Deesch , în germană: Desch, Burglos, Burgschloss, în maghiară: Dés, Deés) a fost atestat documentar in anul 1061, sub numele de Dees.

Va invitam la o plimbare, pe malul Somesului, prin Dej in secolul trecut, prin poze vechi si vederi.

Deva-2

Deva (în maghiară: Déva, în germană: Diemrich) a fost atestata documentar in 1269, fiind menținoată prin cuvintele latine castro Dewa. Pe hărțile medievale ea apare fie sub numele de Deva sau Dewan.

Aici gasiti o colectie de poze vechi si vederi din Deva secolului trecut ...

Făgăraș

Făgăraș (în dialectul săsesc Fugresch, Fugreš, în germană: Fogarasch, Fugrasch, în maghiară: Fogaras) a fost atestată documentar din anul 1291 sub numele Fogros. Etimologia acestuia poate fi maghiară, de la numele propriu Fogor, sau peceneagă, de la combinația Fagar šu, apa frasinului.

Aici gasiti o colectie de poze vechi si vederi ale cetatii Fagaras in trecut.

Gherla

Gherla (în maghiară: Szamosújvár, Újvár, în germană: Neuschloss, Armenierstadt, Armenerstadt, în armeană: Հայաքաղաք - Hayakaghak) a fost atestata documentar pe 6 ianuarie 1291, când a fost menționată ca "Gerlahida" ntr-un document emis de regele Andrei al III-lea al Ungariei.

In cele ce urmeaza va invitam sa cunoasteti Gherla de altadata prin poze vechi si vederi ...

Hartile Transilvaniei

Aceasta colectie de harti ale Transilvaniei de altadata va ofera pozibilitatea sa urmariti evolutia regiunii de-a lungul instoriei, zone de influenta, organizare administrativa.

Cele mai multe harti au fost realizate de cartografi straini, oferind o imagine din afara asupra Transilvaniei.

Huedin

Huedin (în maghiară: Bánffyhunyad, în germană: Heynod) a fost atestat documentar in anul 1332, fiind pomenit sub numele de sacerdos de villa Hunad, Hunok, desi descoperirile arheologice au evidențiat existența unor așezări încă din Neolitic (7000-4500 î.Chr.).

In continuare va invitam la o plimbare prin Huedin, prin poze vechi si vederi, in trecut ...

Hunedoara

Hunedoara (maghiară: Vajdahunyad, germană: Eisenmarkt, în trad. Târgu Fierului) a fost atestată documentar in anul 1265 sub numele Hungnod. desi vechimea acestei așezări ce a luat naștere la poalele dealului Sânpetru la confluența râurilor Cerna și Zlaști este mult mai mare ...

Daca doriti sa zaboviti cateva momente pe strazile din Hunedoara de altadata, va oferim o colectie interesanta de poze vechi si vederi ...

Jibou

Jibou (limba maghiară: Zsibó) in trecut Târgușorul (oppidum) Sibó (Chybur 1205–1235, Zsibotheleke 1387, Sÿbo 1423, Zybo 1460, Sybo 1475, Sibo 1545, Szÿbo 1564, Sibo oppidum, Zsibo 1582) a constituit un punct important pe drumul sării de la Dej, care era adusă fie cu căruțele, fie cu plutele pe firul Someșului.

Va poftim la o plimbare prin Jibou, asa cum era ieri odata, prin poze vechi si vederi ...

Mediaș-2

Mediaș (în dialectul săsesc Medwesch, Medeš, Medveš, în germană: Mediasch, Medwisch, în maghiară: Medgyes, în dialectul secuiesc Megyeš) a fost atestat documentar in anul 1267, sub numele de Mediesy.

Va invitam la o plimbare pe strazile cetatii Medias, prin poze vechi si vederi ...

Năsăud

Năsăud (în dialectul săsesc Nassndref, Nassendraf, Nosndref, Nâssendorf, Nâessndorf, în germană: Nussdorf, Nussendorf, Nassendorf, în maghiară: Naszód) a fost atestat documentar(incert)  sub numele de Naszod, in anul 1245.

Va invitam la o plimbare prin Nasaud, asa cum era odata, prin poze vechi si vederi...

Ocna Sibiului

Ocna Sibiului (în dialectul săsesc Salzbrich, Zâltsbriχ, în germană: Salzburg, în maghiară: Vizakna, Vízakna) este stațiune turistică situată în județul Sibiu, într-o regiune cu bogate zacaminte de sare.

Va oferim o imagine de ansamblu cu Ocna Sibiului, asa cum era mai demult, prin poze vechi si vederi...

Petroșani

Petroșani (în maghiară: Petrozsény, în germană: Petroschen) a fost atestat  documentar ca localitate in anul 1788, dar istoria orașului Petroșani începe undeva pe la 1640, unde douăzeci de iobagi din Petros, pot fi considerați primii locuitori ai acestui ținut.

Va invitam intr-o calatorie prin Petrosani, prin poze vechi si vederi ...

Predeal

Predeal este atestat documentar in scrisoarea voievodului Constantin Brancoveanu, din 26 februarie 1705 catre jupan Andreas-marele jude al cetatii Brasovului.

In acest album va oferim cateva poze vechi din Predeal ...

Răscoala lui Horea, Cloşca şi Crişan

Răscoala din 1784, numită şi „Răscoala lui Horea, Cloşca şi Crişan”, a fost o importantă revoltă a ţărănimii iobage din Transilvania împotriva constrângerilor feudale la care era supusă. A izbucnit la 1 noiembrie 1784, în satul Curechiu, Hunedoara, şi s-a încheiat la sfârşitul lui decembrie 1784, când au fost capturaţi Horea şi Cloşca de către autorităţi.

Va oferim cateva imagini reprezentative ale Rascoalei lui Horea...

Reclame vechi din Transilvania

Reclamele de mai jos ilustrau un Almanah care circula in Transilvania, in jurul anului 1906. Almanahul cuprindea, printre altele, si informaţii despre: călindarul ortodox, cel mohamedan şi jidovesc, zilele schimbătoare de peste an, posturile şi dezlegările lui, întunecimile de soare şi de lună, sărbătorile impuse de lege, semnele timpului (vremea probabilă), plăţile funcţionarilor de stat, preţurile vremii pentru serviciul poştal şi pentru călătoria cu trenul, ce se mai întâmpla în celelalte colţuri ale lumii, dar şi o parte literară impresionantă care cuprindea fragmente din operele celebre ale vremii, balade, scurte povestiri, ghicitori şi multe, multe altele. Mai apăreau sfaturi despre ţinerea şi cumpărarea animalelor domestice (cunoaşterea vacilor bune de lapte, alegerea de unt bun şi mult, inflamarea stomacului la vitele cornute, chiar şi un articol despre mulsul vacilor folosind electricitatea). Reclamele de mai jos se referă la diferite "produse-minune" împotriva vătămăturilor, a limbricului codelat, a căderii părului, a beţiei, a neputinţei şi a altor asemenea slăbiciuni.

Reghin

Reghin, mai demult Reghinul Săsesc, Regin (în dialectul săsesc Reen, Ree, Rę, Rî, Rîn, în germană: Sächsisch-Regen, Deutsch-Regen, Reen, Räen, Rennmarkt, Reensmarkt, în maghiară: Szászrégen, Nagyrégen, Régen, Régön) a fost atestat documentar în anul 1228 de regele Andrei al II-lea al Ungariei, sub numele de "Regun".

Va invitam la o plimbare prin Reghin, cu ajutorul unor poze vechi si vederi ...

Săcele

Săcele, mai demult Satulung (în germană: Langendorf, Siebendörfer, în maghiară: Négyfalu város, Szecseleváros, Hosszúfalu, Nagyfalu, Hétfalu vagy, Négyfalu része) a fost atestat documentar pe 16 mai 1366, cand regele maghiar Ludovic I de Anjou a oferit printr-un act pământurile dintre râurile Timiș și Tărlung binecredinciosului său prieten, Contele Stanislav.

Va invitam la o plibare prin Sacele, prin poze vechi si vederi ...

Sebeș

Sebeș, mai demult Sebeșul Săsesc, Șebișul săsesc, Sebeș-Alba , (în dialectul săsesc Melnbach, în germană: Mühlbach, Mühlenbach, în trad. Pârâul morii, în maghiară: Szászsebes ori Sebes, în latină: Sabesium) fost întemeiat în secolul al XII-lea de coloniștii sași veniți la chemarea regelui Ungariei.

Va invitam la o calatorie in timp in Sebes, prin poze vechi si vederi ...

Sibiu-2

Sibiu (arhaic Sibiiu, popular Sîghii, în germană: Hermannstadt, în maghiară: Szeben, Nagyszeben, în latină: Cibinium)  a fost atestat documentar în anul 1191 sub numele Cibinium într-un document ecleziastic de la Vatican.

Va invitam la o plimbare in Sibiu, in trecut, cu poze vechi si vederi ...

« 1 de 2 »