Galerii foto

Galerii foto

Înapoi
Biserici Fortificate

Bisericile fortificate din Transilvania oferă o imagine a peisajului cultural din sudul Transilvaniei.  Ele reprezinta un model de așezare și organizare a gospodăriilor țărănești, păstrate încă din Evul Mediu, o ultima reduta in calea invadatorilor. Asezarile erau dominate de bisericile lor fortificate, care ilustrează perioadele clădirii din secolul al XIII-lea și până în secolul al XVI-lea.

Cluj-Napoca

Cluj-Napoca ( în maghiară Kolozsvár, germană Klausenburg, latină Claudiopolis, poloneză Kluż), orasul de la poalele Felecului este reședința județului Cluj.

In continuare va invitam la o plimbare prin Cluj ...

Rodna

Cunoscuta inca din perioada romana sub numele de "Districtus Rodnensis" datorita zacaminte de aur si argint, Rodna Veche este, cu siguranta, una dintre cele mai pitoresti si cele mai bogate de istorie zone din Romania.

Daca veti ajunge vreoadata pe aici, va sfatuim sa nu uitati sa treceti pe la Biserica Veche din centrul satului Rodna si pe la ruinele cetatii cu acelasi nume, aflate in curtea din spate a bisericii.

Deva

Deva este in  județul Hundedoara,  la o altitudine de 187 m față de nivelul mării, pe malul stâng al cursului mijlociu al Mureșului.Orașul este delimiatat de munții Poiana Ruscăi și munții Zarandului în vest, munții Apuseni în nord, Măgura Uroiului în est.

Cetatea Devei va invita sa-i calcati pragul, nu veti regreta !

Feleacu

Locuitorii satului Feleacu (villa olachorum Felek) aveau obligația de a apăra drumul ce ducea de la Cluj spre Turda, de hoți și tâlhari.

Intre 1486-1488 a fost ridicată in feleacu Biserica Ortodoxă „Sf. Paraschiva” în stil gotic, pe locul uneia mai vechi (probabil din lemn). Unele lucrări istoriografice au vehiculat implicarea lui Ștefan cel Mare in ridicarea acesteia...

Alba Iulia

Alba Iulia, cetatea unirii, se imbraca an de an pe 1 decembrie in straie de sarbatoare. Capitală a primei uniuni a statelor române, sub conducerea lui Mihai Viteazu, Alba Iulia a fost lcoul in care s-a infăptuit reintregirea poporului român prin Marea Adunare Natională de la 1 Decembrie 1918.

Va invitam sa vedeti cum arata Alba Iulia, in straie de sarbatoare, de 1 decembrie

Ampoita

Calcarele de la Ampoita sau "Poarta Iadului" ... Considerate a fi urmele unei faleze calcaroase din perioada glaciaţiunilor si declarate rezervaţie naturală geologică şi peisagistică, cele trei blocuri calcaroase din Ampoita sunt sursa a numeroase legende din partea locului.

Una dintre legendele locului vorbeste despre blestemele locului si despre faptul ca cele trei calcare au fost puse acolo pentru a astupa intrarea in iad.

Anotimpuri la Baisoara

Stațiunea Băișoara este situată la poalele de est ale Muntelui Mare din Munții Apuseni, pe cursul mijlociu al râului Iara, la o distanță de aprox. 50 km de Cluj-Napoca, la altitudini cuprinse între 1200-1500 m.

Ce poate fi mai frumos decat tabloul, "Anotimpuri la Băișoara" ?

Arieseni

Până în 1924 localitatea Arieșeni, împreună cu Gârda de Sus și Scărișoara, formau comuna Scărișoara. Dezvoltarea ei se datorează migrației populației din zonele joase spre locurile mai înalte, libere, în căutarea pășunilor montane.

Va oferim cateva fotografii din Arieseni ...

Belis

Localitatea Beliș este intinsă pe pantele de nord-vest ale Munților Gilău și pe cele de sud-sud-est ale Măgurii Călățele din Munții Apuseni, pe malurile lacului antropic Fântânele, de pe cursul superior al Râului Someșul Cald.

Valurile lacului Fantanele va invita la calatorie !

Brașov

Mergand pe strazile Brasovului iti dai seama ca fiecare casă are pitorescul ei. Ridicarea construcțiilor s-a făcut, de-a lungul timpului, conform unor principii urbanistice bine stabilite, impuse de condițiile geografice ale Brașovului. Astfel, casele din Cetate se sprijină una pe alta, pe când cele din cartierele exterioare sunt mai răsfirate.

Dar sunt multe, multe alte lucruri pe care ai sa le remarci la o plimbare prin Brasov ...

Castelul cu inorogi

Castelul Kornis, sau Castelul cu inorogi cum este cunoscut de oamenii locului, se afla in satul Manastirea, de langa Dej, judetul Cluj. Zidit undeva intre anii 1592 si 1720, acesta este faimos, in special datorita legendele locului care vorbesc despre inorogul rau, care dadea tarcoale locului.

O minunatie de castel din care a ramas atat de putin …

Cetatea Colt

Construita pe un colt de stanca, la marginea muntilor Retezat, Cetatea Colt avea sa fie, pentru o vreme, cea mai puternica cetate cneziala din Transilvania, lucru care ii va duce faima si peste granitele tarii.

Cetatea Colt a fost, spun unii,  sursa de inspiratie a lui Jules Verne pentru "Castelul din Carpati".

Cetatea de la Bologa

Turnul principal al cetatii de la Bologa, care se zareste chiar si din sat, este intr-o stare destul de buna. Te asteptai sa gasesti o ruina ... dar el se inalta mandu, in pofida celor sapte veacuri de la ridicarea lui.

In interiorul cetatii, culoarele de urcus in turn se vad inca foarte bine, desi sunt intrerupte de prabusirea plafoanelor superioare. inca se vad locurile in care erau barnele de sustinere ...

Cheile Turzii

Cheile Turzii este o rezervație naturală protejată, aflata la 6 km vest de Turda.

Cheile Turzii va oferă un peisaj carstic de o rară sălbăticie: stânci înalte și abrupte, creste ascuțite, turnuri de piatră, vâlcele pietroase, ce gazduiesc peste 1.000 de specii de plante și animale, unele reprezentând elemente rare, cum ar fi usturoiul sălbatic, acvila de stâncă, etc.

Clujul Medieval

Va invitam pe ulitele pietruite ale Clujului, intr-o scurta vizita la Bastionul Croitorilor, in cautarea ramasitelor zidului cetatii, prin cotloane mai mult sau mai putin stiute, sa descoperim impreuna Clujului medieval, acea latura inca definitorie a Clujului.

Va invitam asadar la o plimbare prin Cluj !

Feldru

Feldru este atestat documentar în anul 1440 sub denumirea Nyrmeze,, sau Birkenau adică Câmpul Mestecenilor toate documentele atestă că la hotarele acestei posesii trece Valea Feuldreu(Feldrişelului).

În 1546 localitatea este menţionată sub denumirea de Fewledren sau Felsodorf ceea ce ar însemna Satul de Sus. Se presupune deci să satul avea două părţi: partea de jos sau Nyrmezo sau Birkenau care a dispărut şi partea de sus acel Fewedrof care la înghiţit pe cel dintâi.

Huda lui Papară

Peştera Huda lui Papară din Muntii Trascaului se mandeste cu faptul ca este cea mai lungă, cea mai denivelată, cea mai dificilă, cu cea mai mare sală, cu cea mai înaltă galerie, cu cel mai lung curs subteran, cu cel mai mare debit, cu cea mai mare cascadă şi cu cea mai mare colonie de lilieci din Europa.

Huda lui Papară este, de asemenea, si peştera din muntele Kogaionon în care s-a retras regele zeu al dacilor pentru patru ani.

Rosia Montana

Rosia Montana are o existență milenară, încă dinaintea cuceririi Daciei, fiind amintită de Herodot, Pliniu, Titus Liviu și este  una din cele mai vechi localități cu tradiție în exploatarea metalelor prețioase din Europa.

Daca o sa ajungeti la Rosia Montana o sa gasiti  munti acoperiti de pășuni precum si  nenumărate lacuri artificiale("tăuri").

Salina Turda

Salina Turda se găsește în zona Durgău-Valea Sărată din Turda, in zona gasindu-se bogate zacaminte de sare. De altfel pana si romanii au exploatat sarea la Durgău.

Salina Turda s-a redeschis în anul 1992 (în scop turistic si curativ doar) și este vizitabilă tot timpul anului.

Sângeorz-Băi

Sângeorz-Băi, mai demult Sângiorgiul Român, Sângeorzul Român (în dialectul săsesc Gergn, Sänt-Jorich, Sänt-Gergn, Gergnâ, în germană Rumänisch-Sankt-Görgen, Sankt Georgen, Georgenau, în maghiară Oláhszentgyörgy, Naszódszentgyörgy) a fost atestat documentar in anul 1245.

Va invitam la o calatorie prin imagini in Sângeorz-Băi.

Sibiu

Sibiu a reprezentat unul dintre cele mai importante și înfloritoare orașe din Transilvania, fiind unul dintre principalele centre ale coloniștilor sași stabiliți în zonă.

Cladiri monument, opere de arta si multe multe alte minunatii veti gasi gasi intr-o plimbare prin Sibiu ...

Sighișoara

Localitatea Sighișoara a fost întemeiată de coloniști germani (de fapt franconi din regiunea Rinului de nord), care fuseseră invitați să se așeze în Transilvania de către regele Ungariei Geza al II-lea pentru a apăra granițele de est.

Cetatea Sighișoara va invita sa-i calcati pragul. Turnul cu Ceas, precum si turnurile breslelor din oras stau de veghe in asteptarea altor vremuri ...

Tara Hategului

Tara Hategului este situata la "intersectia" Transilvaniei cu Oltenia si Banat. Este marginita de Muntii Retezat la sud, de Muntii Sureanu la est, de Muntii Tarcu la vest si de Muntii Poiana Rusca la nord. Suprafata sa este de aproximativ 1300 de km2.

In Tara Hategului, portul popular consta din pantaloni lungi, curea lată şi laibăr(barbati) iar cămaşă, opreg, catrinţă şi pieptar(femeile ).

Târgu Mureș

Târgu Mureș reușește să-și păstreze aerul de oraș medieval, cel puțin în partea centrală orașului. in pofida numeroaselor incendii  prin care a trecut de-a lungul timpului.

Târgu Mureș va asteapta sa-l vizitati ...

Ulpia Traiana Sarmizegetusa

Pe numele său complet Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa, Ulpia Traiana Sarmizegetusa a fost capitala Daciei romane. Complexul arheologic se afla pe teritoriul localitatii cu acelasi nume si este relativ bine pastrat si semnalizat.

Construita la doar 40 de km de vechea capitala dacica Sarmizegetusa Regia, Ulpia Traiana Sarmizegetusa a  fost ridicata pe amplasamentul unei garnizoane romane de catre guvernatorul Daciei Romane Decimus Terentius Scaurianus.