transilpedia

Tara Hategului

Email Imprimare
( 6 Votes )

Localizare

Tara Hategului este situata la "intersectia" Transilvaniei cu Oltenia si Banat. Este marginita de Muntii Retezat la sud, de Muntii Sureanu la est, de Muntii Tarcu la vest si de Muntii Poiana Rusca la nord. Suprafata sa este de aproximativ 1300 de km2. Regiunea este strabatuta de raurile Strei, Raul Mare si Galbena, iar centrul administrativ se afla in orasul Hateg. Fiind o regiune inconjurata de munti, accesul se face pe valea Streiului dinspre Simeria, pevalea Bistrei dinspre Banat si pe la Portile de Fier ale Transilvaniei (Pasul Merisor-Banita), dinspre Petrosani.

Istorie

Tara Hategului a fost un adevarat leagan al vietii, aici descoperindu-se la Ohaba-Ponor cateva falange, o vatra de foc si unelte de cuartit si de os, din  paleoliticul mijlociu (aprox. 100000 - 33000 iHr.), dovezi ale uneia dintre cele mai vechi prezente a omului pe teritoriul Romaniei.
In perioada dacica, pe teritoriul Tarii Hategului s-a dat una dintre cele mai sangeroase batalii daco-romane, la Tapae. De altfel, aici existau doua linii de aparare, una de 2 km pentru a apara Tara Hategului, pe culoarul Bistrei, la Tapae si Ciuclovina-Ponorici, cea de-a doua, pentru a apara Sarmizegetusa Regia dinspre Tara Hategului, de 2.5 km.
Dupa cucerirea Daciei de catre romani, acestia au fondat orasul Ulpia Traiana Sarmizegetusa, pe teritoriul Tarii Hategului, capitala regiunii Dacia. Aici s-a aflat castrul Legiunii a IV-a Flavia Felix. Dupa retragerea aureliana din 271 nu mai exista izvoare scrise despre Tara Hategului pana in sec. XIII, cand este consemnata prima atestare documentara, in 1247, in Diploma Cavalerilor Ioaniti:
„Şi mai îngăduim ca jumătate din toate veniturile şi foloasele ce se vor strânge pe seama regelui de la olatii ce locuiesc în ţara Lytua, în afară de ţara Haţegului cu cele ce ţin de ea, să le culeagă sus zisa casă.”

Atractii turistice

Satul

Obiceiuri si traditii

Bucataria traditionala

Geografie

Spiritualitate

Multimedia

Fotografii

hateg_1 hateg_2 hateg_8 hateg_11 hateg_12 hateg_10 hateg_7

Clipuri video

Tara Hategului

Alergatul prescurii la Subcetate

Folclor

 

Alte zone etnografice

Tara Barsei | Tara Fagarasului | Tara Motilor | Tara Nasaudului | Tara Zarandului | Tinutul Padurenilor | Tinutul Secuiesc

 


Comentarii  

 
0 #2 Diana coriciuc 17-07-2011 11:00
Sunt topita dupa Tara Hategului. E ca o ambrozie, ca bautura nepente împotriva plictisului...
Citat
 
 
0 #1 Diana coriciuc 17-07-2011 10:56
Sunt topita dupa Tara Hategului. E ca o ambrozie, ca bautura nepente împotriva plictisului.
Citat
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Zone etnografice > Tara Hategului