transilpedia

Zone etnografice

Tinutul Secuiesc

Email Imprimare
( 6 Votes )

Localizare

Ținutul Secuiesc (maghiară: Székelyföld, germană: Szeklerland) este o zonă istorică din România, situată în estul Transilvaniei, locuită în majoritate de secui-maghiari şi împărţită în mod tradiţional în scaune. Ca şi suprafaţă, Ținutul Secuiesc cuprinde cea mai mare parte a judeţelor Covasna şi Harghita, precum şi o parte din judeţul Mureş.

Ultima actualizare în Marţi, 19 Octombrie 2010 11:59

Tinutul Padurenilor

Email Imprimare
( 7 Votes )

Localizare

Tinutul Pădurenilor este situat in judetul Hunedoara, pe Valea raului Cerna, delimitat la nord de valea Muresului, la sud de Tara Hategului si la vest de Muntii Poiana Rusca, fiind considerat una intre cele mai bogate zone etnografice ale Romaniei. Datorita reliefului, in majoritate culmi impadurite , principala indeletnicire a "padurenilor" este exploatarea si prelucrarea lemnului si pastoritul.

Ultima actualizare în Marţi, 19 Octombrie 2010 11:58

Tara Zarandului

Email Imprimare
( 15 Votes )

Localizare

Ţara Zarandului. Un tărâm aproape la fel de mare cât Maramureşul, prea puţin cunoscut însă. Întinsă pe versantul vestic al Munţilor Apuseni, de o parte şi de alta a Crişului Alb, Ţara Zarandului este una din cele mai bogate rezervaţii de tradiţii arhaice din România. Actualmente, se întinde pe teritoriul judeţelor Arad, Hunedoara şi Alba. Mai demult insa, (secolele XIV-XV) avea o întindere mult mai mare: de la "stanca Vulcanului" în hotarul Abrudului, până în judeţul Bechiş (Beches, astăzi în Ungaria), cuprinzând oraşele Csaba şi Gyula, de-a lungul văilor Crişului Alb şi Negru, iar spre sud-vest până la cetatea Şiria şi chiar pană în Banat la Lugoj. Capitala Ţării Zarandului este satul Ţebea, parte a comunei Baia de Criş.

Ultima actualizare în Marţi, 19 Octombrie 2010 11:55

Tara Nasaudului

Email Imprimare
( 6 Votes )

Localizare

Ţara Năsăudului (Districtul Nasaudului, Nösnerland) este tinutul cuprins intre raurile Somes la Nord si Mures la sud.

Ultima actualizare în Marţi, 19 Octombrie 2010 11:55

Tara Motilor

Email Imprimare
( 5 Votes )

Localizare

Ţara Moţilor - sau Ţara de Piatră, aşa cum mai este aceasta cunoascută - se află în Munţii Apuseni. Situată pe bazinul superior al râurilor Arieş şi Crişul Alb, Ţara Moţilor cuprinde porţiuni geografice din cinci judeţe: Arad, Alba, Bihor, Timişoara şi Cluj.

“sub notiunea de mot intra toti locuitorii satelor incepand de la marginea Clujului, dar mai presus de la Gilau, spre sud pana la Baia de Ccris si Brad, precum si cei care populeaza satele de la Presaca, langa Zlatna, spre apus, Abrud, Campeni si pana dincolo de Vidra de Sus si inspre Halmagiu si Muntii Bihariei, adica pana la Beius.”

Ultima actualizare în Marţi, 19 Octombrie 2010 11:54

Tara Barsei

Email Imprimare
( 2 Votes )

Localizare

Tara Barsei sau Depresiunea Curburii Carpatice (Depresiunea Brasovului) este dispusa in interiorul arcului carpatic delimitata de localitatile Apaţa la nord, Bran la sud, Vlădeni la vest şi Prejmer la est. Numele vine de la raul Barsa, un afluent al Oltului.

Ultima actualizare în Marţi, 19 Octombrie 2010 11:54

Tara Hategului

Email Imprimare
( 6 Votes )

Localizare

Tara Hategului este situata la "intersectia" Transilvaniei cu Oltenia si Banat. Este marginita de Muntii Retezat la sud, de Muntii Sureanu la est, de Muntii Tarcu la vest si de Muntii Poiana Rusca la nord. Suprafata sa este de aproximativ 1300 de km2. Regiunea este strabatuta de raurile Strei, Raul Mare si Galbena, iar centrul administrativ se afla in orasul Hateg. Fiind o regiune inconjurata de munti, accesul se face pe valea Streiului dinspre Simeria, pevalea Bistrei dinspre Banat si pe la Portile de Fier ale Transilvaniei (Pasul Merisor-Banita), dinspre Petrosani.

Ultima actualizare în Marţi, 19 Octombrie 2010 11:54

Tara Fagarasului

Email Imprimare
( 6 Votes )

Localizare

Tara Fagarasului sau Tara Oltului este regiunea istorica a Transilvaniei, situata de-a lungul cursului raului Olt, intre Muntii Fagarasului la sud si Platoul Tarnavelor la nord. De-a lungul timpului, acest tinut a fost mereu o punte de legatura intre Transilvania si Tara Romaneasca.

Ultima actualizare în Marţi, 19 Octombrie 2010 11:53
Zone etnografice