transilpedia

TransilPedia

 • Jurnal de calatorie ( 6 Articole )

  Jurnalul de calatorie este o colectie de drumetii, facute de-a lungul timpului in Transilvania. Impresii, trecut si prezent,  toate se vor regasi pe parcursul acestui Jurnal. Jurnalul de calatorie se doreste a fi si un imbold pentru cei mai retinuti, pentru cei mai comozi dintre noi, pentru ca oadat ce au rasfoit aceste file de jurnal sa le trezeasca dorinta de a vedea cu ochii lor aceste minunate locuri din  Transilvania.

 • Legende si mituri ( 15 Articole )

  Inca din cele mai vechi timpuri ardelenii si nu numai ei au incercat sa-si explice diferite fenomene naturale sau sa se mandreasca cu vitejii lor. Astfel au luat nastere legendele, care sunt istorioare in doua lumi, cea fantastica creeata de povestitor si cea reala - obiectul legendei. Aceste legende si mituri au fost transmise din generatie in generatie prin viu grai si asa au ajuns si la noi ...

 • Zone etnografice ( 8 Articole )

  Transilvania este de o diversitate uimitoare. Daca o strabati dintr-un capat intr-altul ai sa intalnesti alte obiceiuri, alti oameni. Astfel din punct de vedere etnografic Transilvania este impartita in asazisele "Tari" sau Tinuturi cu obiceiuri si traditii specifice, port national, folclor personalizat. Am incercat pe cat se poate sa realizam o prezentare a tuturor zonelor etnografice ale Transilvaniei.

 • Istoria Transilvaniei ( 18 Articole )

  In aceasta categorie am incercat sa prezentam etapele istorice importante ale Transilvaniei din cele mai vechi timpuri si pana azi. Nu suntem de specialitate asa ca oricine doreste sa ne ajute o poate face in scris prin comentarii sau prin mesaje.

 • Localitati transilvanene ( 97 Articole )

  In aceasta categorie vom incerca sa surprindem evolutia urbelor transilvanene din cele mai vechi timpuri si pana azi prin informatii despre istorie, cultura, evenimente, galerii foto ... 

 • Personalitati transilvanene ( 17 Articole )

  De-a lungul timpului au existat persoane care prin actele lor au schimbat cursul istoriei intr-un fel sau altul. Multe dintre ele s-au transformat in figuri legendare, slavite de oameni prin cantece si legende. In aceasta categorie vom incerca sa cuprindem cat mai multe personalitati ale istoriei si culturii trasilvanene din toate timpurile.

 • Lucruri inedite ( 14 Articole )

  Secţiunea Lucruri inedite îşi propune să vă prezinte o altfel de Transilvanie, plină de obiceiuri inedite, de locuri cu un farmec aparte, de curiozităţi istorice, de poveşti pline de iele şi cu iz medieval, de oameni însemnaţi şi de secretele lor etc.

 • Geografia Transilvaniei ( 18 Articole )

  Aspecte geografice, forme de relief, rauri si lacuri, intr-o prezentare detaliata in Enciclopedia Transilvaniei prin care vrem sa surprindem variatatea formelor de relief si evolutia lor in timp.

 • Publicatii transilvanene ( 4 Articole )

  Colectie de publicatii romanesti din sfera Transilvaniei aparute de-a lungul timpului. Vom incerca sa surprindem conjunctura si rolul pe care le-au avut in dezvoltarea societatii ardelene din acele vremuri.

 • Manastiri si biserici ( 14 Articole )

  In aceasta sectiune vom face o prezentare a locasurilor de cult din Transilvania, adevarate adaposturi spirituale de-a lungul timpului, evolutia lor si importanta lor in viata oamenilor acelor vremuri.

 • Obiceiuri si traditii ( 4 Articole )

  Vă invităm într-o incursiune în lumea obiceiurilor şi tradiţiilor din Transilvania. Descoperiti laolalta cu noi obiceiuri vechi din vremea bunicilor, haidem la o sezatoare in prag de seara si la un pahar de ... voie buna.

 • Colinde, doine si alte cantece din Ardeal ( 35 Articole )

  O colectie de colinde, doine, strigaturi si alte minunate cantece vechi din zona Ardealului, culese de pe la bunici, oameni de suflet, pastratori ai folclorului romanesc.

 • Vremea in Transilvania ( 1713 Articole )
TransilPedia