transilpedia

Revista Familia

Email Imprimare
( 1 Vote )

Revista Familia este a doua revista literar-culturala a marii familii romanesti din Transilvania , dupa Foaie pentru minte, inima si literatura.Inceputurile revistei sunt strans legate de Iosif Vulcan care, la 5 aprilie 1865, se adreseaza autoritatilor imperiului habsburgic cu o cerere pentru publicarea unei reviste literare, revista care avea sa poarte titlul de Familia.

Revista Familia
Revista Familia
Revista Familia
Sub aparentele unei preocupari strict literar-culturale in paginile revistei s-au regasit si aspecte sociale ale romanilor din Transilvania, existand dorinta de educare si maturizare atat culturala cat si sociala a maselor.

Revista Familia a publicat litaratura populara culeasa nu numai din Transilvania cat si din celalalte regiuni ale Romaniei. In paginile revistei au publicat unii dintre cei mai cunoscuti culegatori de folclor din sec. XIX cum ar fi:  At. M. Marienescu, S. Fl. Marian, G. Dem Teodorescu, P. Ispirescu, D. Stancescu. Basme, povesti, balade, doine si strigaturi, descantece, proverbe si vorbe de duh, traditii si obiceiuri - toate si-au gasit locul in revista Familia de-a lungul timpului, in sine un adevarat tezaur folcloric al romanilor.

De-a lungul timpului alti mari scriitori romani isi publica scrierile in Familia. In 1866 un tanar din Cernauti, pe numele sau Mihail Eminovici, ii trimite lui Iosif Vulcan primele sale incercari literare, publicate ulterior sub numele de M. Eminescu.

Revista Familia a fost publicata din 1865 pana in 1906 si din 2004 pana in prezent. Pe pagina web a revistei: www.revistafamilia.ro veti gasi o arhiva cu toate numerele revistei, in format electronic.

 

Alte publicatii din Transilvania

Glasul Motilor | Huedinul | Sfatuitoriul

 


Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Publicatii transilvanene > Revista Familia