Gheorghe Șincai

Gheorghe Șincai

Gheorghe Sincai (n. 28 februarie 1754, Râciu de Câmpie, azi Șincai, județul Mureș – d.2 noiembrie 1816) a fost un istoric, filolog, traducător și scriitor român, intemeietor al Scolii Ardelene. Acesta s-a nascut intr-o familie de mici nobili din Sinca Veche, in anul 1754. La putin timp dupa nasterea sa, familia s-a mutat la Samsud (astazi Sincai), pe o mosie luata in arenda.

Primele studii le urmeaza la scoala locala din Samsud. In 1766 pleaca la Colegiul Reformat din Targu Mures, unde invata doi ani latina si maghiara. Dupa aceea, urmeaza patru ani Scoala  Iezuitilor din Cluj pana in 1772, cand pleaca la piaristii din Bistrita petru a aprofunda studiul limbii germane. Dupa ce isi termina studiile pleaca la Blaj, unde este numit canonic la varsta de numai 19 ani. Tot atunci primeste functia de profesor de retorica si poetica la scoala superioara a manastirii.

Dar Sincai avea alte planuri: Isi dorea nespus sa isi continue studiile la Roma. Soarta ii surade si, la numai un an de la inceperea activitatii de profesor, pleaca la Roma, impreuna cu cel ce avea sa fie tovarasul lui de lupta, Petru Maior. La Roma urmeaza doi ani filozofia si trei ani teologia. Isi ia doctoratul in ambele ramuri, la 28 ianuarie 1779. Incepe sa cerceteze manuscrise si carti vechi in cautarea oricaror detalii despre istoria si cultura romanilor.

Urmeaza un an la Viena, unde isi continua cercetarile asidue in biblioteci si arhive. Aici publica impreuna cu bunul sau prieten Samuil Micu prima gramatica tiparita a limbii romane, Elementa linguae daco-romane sive valachiche, in 1780. Cu acest adevarat „tezaur de cunoastere” cules din principalele centre culturale europene, Sincai se intoarce in Transilvania pentru a-si incepe marea opera in domeniul istoriei si filologiei si organizarea scolii transilvanene.

In anul 1780, la Blaj – principalul centru cultural romanesc din Transilvania acelor vremuri – isi reincepe activitatea prin traducerea unor manuale scolare. In aprilie 1782 este numit catihet al noii scoli nationale (fosta scoala de obste), iar la 15 octombrie preia si conducerea acestei scoli. Un prim rezultat al muncii sale este aparitia in 1783 a Prima principia latinae gramatices pentru scolile romanesti nationala, cu text explicativ in limba romana.

Ca urmare a racirii relatiilor cu forurile episcopale, Sicai paraseste la 3 august 1784 cinul monahal.

In guvernarea lui Iosif al II-lea Sincai este numit „director preste  scoalele romanilor din Ardeal” de confesiune greco-catolica. Atitudinea binevoitoare a imparatului Iosif al II-lea fata de romani permite dezvoltarea Scolii Ardelene iar Sincai spune despre aceasta perioada (a guvernarii lui Iosif al II-lea) ca este o perioada in care „au rasuflat romani”… In calitatea sa de director al scolilor romanesti greco-catolice din Transilvania, Gheorghe Sincai strabate de trei ori satele Ardealului … De altfel, in perioada de 12 ani cat a fost director (1782-1794) a pus bazele a trei sute de scoli romanesti noi.

Cu toata aceasta activitate intensa tipareaste in 1783 Bucoavna cu litere latine iar in 1785 Indreptare catre aritmetica .

Opera

  • Elementa linguae daco-romanae sive valachi-cae, in colab. cu SamuiI Micu, Viena, 1780 (ed. II, 1805; ed. III, 1980)
  • Prima principia latinae grammatices, Blaj, 1783 (ed. II, 1785)
  • Alphavit, mai, 1783 (ed. II, 1788; ed. III, 1796)
  • Bucoavna, Sibiu, 1783
  • Catehismul cel Mare cu intrebari si raspunsuri, Blaj, 1783
  • Indreptare catra Aritmetica, Blaj, 1785
  • Elegia Nobilis Transilvani, Georgii Sinkai de Eadem, in Orodias, Oradea Mare, 1804
  • Epistola Georgii Sinkai de Eadem ad Spectabilem et Clarissimum Virum loannem de Lipsky, Buda, 1804
  • Adplausus, Buda, 1806
  • Povatuire catra economia de camp, Buda, 1806
  • Hronica romanilor si a mai multor neamuri, I-III, ed. ingrijita de Aug. Treboniu Laurian, A. Panu, M. Kogalniceanu, Iasi, 1853-1854
  • Hronica romanilor si a mai multor neamuri, I-III, ed. ingrijita de Gr. Tocilescu, Bucuresti, 1886
  • Vocabularium pertinens ad tria regna Naturae (fragmente), in Dacoromania, V, 1927-1928

Bibliografie

  • Cultura Romana Moderna si Idealurile Nationale, Ioan Silviu Nistor, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1997
  • www.wikipedia.org

Alte personalitati ale Transilvaniei


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *