Gheorghe Lazăr

Gheorghe Lazăr

Gheorghe Lazăr a fost un cunoscut pedagog, teolog și inginer român, considerat fondatorul învățământului în limba națională din Țara Românească. Acesta s-a nascut la Avrig, in 1779. Urmeaza Liceul piarist din Cluj si cel catolic din Sibiu. Studiile universitarele incepe la Cluj si le continua la Viena.

Era un tanar inzestrat cu toate calitatile unui intelectual veritabil. Ajutat si de influenta baronului Samuel von Brukenthal, care l-a luat la el inca de mic copil (era fiu de taran liber), Gheorghe Lazăr este propus pentru scaunul episcopal al Sibiului, vacant in urma mortii lui Gherasim Adamovici. Se opune insa mitropolitul Stratimirovici de Carlowitz, pe considerentul ca Lazar este prea invatat pentru treptele inalte ale ierarhiei bisericesti.

Tot in aceasta perioada, la Sibiu se porneste proiectul unei noi scoli superioare pentru membrii clerului ortodox al romanilor dinTransilvania. Gheorghe Lazar urma sa organizeze si sa conduca aceasta scoala. Dar, cu toate ca credinciosii din eparhia Sibiului au contribuit cu peste 36000 de florini – suma arhisuficienta -, episcopul Vasile Moga prefera sa faca o scoala de „bogoslovie”.

In 1816, Gheorghe Lazăr trece in Țara Românească unde isi incepe activitatea ca profesor particular, iar mai tarziu practica si ingineria hotarnica. La scurt timp, Divanul Tarii Romanesti hotareste crearea unei institutii scolare care sa ofere o pregatire mai inalta cursantilor. Astfel, in chiliile manastirii Sf. Sava se pun bazele acestei scoli, organizate pe mai multe niveluri: primar, gimnazial, liceal si superior. Inceputurile au fost grele, Lazar trebuind sa faca din niste copii care nu stiau sa scrie ingineri hotarnici…

Dar lucrurile au luat o intorsatura favorabila si din ce in ce mai multi elevi parasesc cursurile scolilor grecesti si se inscriu in noua institutie. Astfel, pe bancile noii scoli gasim pe Petrache Poenaru, Eufrosin Poteca, Simion Marcovici, Costache Moroiu, etc …

Scoala lui Lazar este un centru de lumini de unde se raspandira raze care inflacarara in inimile romanilor, zelul de cultura limbii lor (Petrache Poenaru). Gheorge Lazar era un orator desavarsit: la lectiile lui de filozofie salile erau arhipline de auditori. Privea catedra nu ca o obligatie ci ca o misiune, de altfel Gheorghe Lazareste considerat alaturi de Tudor Vladimirescu cei care au desteptat constiinta nationala in vremuri atat de grele .

La 17 septembrie 1823, la numai 44 de ani, Gheorghe Lazăr trece in nefiinta dar sufletul sau mare trecuse in aceia care-i sorbira caldul cuvant de credinta, si acest suflet, care este al intregii Scoli Ardelene, spirit novator, e acela care ne-a creat ceea ce suntem si ne da viata pana astazi cugetarii constiintei romanesti (N Iorga).

Bibliografie

  • Cultura Romana Moderna si Idealurile Nationale, Ioan Silviu Nistor, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1997
  • www.wikipedia.org

Alte personalitati ale Transilvaniei


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *