transilpedia

Picturile rupestre de la Cuciulat

Email Imprimare
( 7 Votes )

Picturi rupestre,Peştera Cuciulat - Calul
Picturi rupestre,Peştera Cuciulat - Calul
Picturi rupestre,Peştera Cuciulat - Calul
Deşi puţină lume ştie de existenţa ei, pe teritoriul satului Cuciulat (comuna Letca, jud. Săşaj) se găseşte o peşteră unde s-au descoperit unele dintre cele mai vechi picturi rupestre din Europa Centrală.

Satul Cuciulat este aşezat pe malul drept al râului Someş, sub Culmea Prisnel, în judeţul Sălaj, iar peştera Cuciulat se află în imediata vecinătate a unei exploatări de calcar. În anul 1979, în Peştera Cuciulat o echipă de speologi a descoperit mai multe picture rupestre care datează încă  de la sfârşitul perioadei paleoliticului superior (10.000 -12.000 de ani în urmă) şi de la începutul mezoliticului.

Datorită exploatării de calcar din apropiere, intrarea iniţială în peşteră a fost distrusă, împreună cu o porţiune de galerie de câteva sute de metri, unde se presupune că s-ar fi aflat o zonă locuită. Sistemul carstic de la Cuciulat se dezvoltă pe trei niveluri: galeria fosilă, care ramâne uscată chiar la cele mai mari inundaţii; galeria subfosilă, în care apa pătrunde foarte rar şi galeria activă, unde cursul de apă este permanent.

Picturile rupestre sunt concentrate într-o sală de dimensiuni relativ mici: 3,70 m lungime pe 2,50 lătime aflată în zona fosilă a peşterii. Pe cornişa plafonului acestei săli, membrii expediţiei au observat silueta monocromă de culoare cărămizie a unui cal în mişcare (24,5 cm lungime şi 12,5 înalţime), a unei feline, a unei siluete umane (51/26 cm) şi a unei păsări (21/14 cm). Alături de aceste reprezentări, în aceeaşi sală mai există numeroase alte pete de culoare, a căror formă şi sens rămân incerte.

Picturi rupestre,Peştera Cuciulat - Felina
Picturi rupestre,Peştera Cuciulat - Felina
Picturi rupestre,Peştera Cuciulat - Felina
Se presupune că culoarea roşie-cărămizie a picturilor a fost obţinută dintr-o argilă bogată în oxizi de fier. În sprijinul acestei teorii vine un bulgăre de argilă de acest fel, găsit între actuala intrare în peşteră şi sala pictată. În ciuda vechimii sale, vopseaua este bine fixată, fiind acoperită cu o crustă subţire de calcite, ceea ce îi conferă o şi mai multă stabilitate.

Actualmente, peştera este închisă publicului datorită prăbuşirii frontului fostei cariere de calcar din zonă, ceea ce a dus la blocarea intrării în peşteră.

Picturile rupestre din peştera Cuciulat se situează pe locul doi ca vechime din ţară, după cele descoperite, în 2009, în peştera Coliboiaia şi care au o vechide de 23.000- 35.000 ani vechime.

Bibliografie

Marin Carciumaru, Marturii ale artei rupestre preistorice în România, Editura Sport-Turism, Bucuresti, 1987.

Arheologie subterana, de Marin Carciumaru, in http://www.speologie.ro/stiinta/arheologie.php

ro.wikipedia.org/wiki/Peștera_Cuciulat

 

Alte lucruri inedite din Transilvania

Armindeni | Ce s-a intamplat cu Vidra, dupa moartea lui Razvan | Claudia Rhedey de Kis - Rhede | Clujul subteran | Dealul cu melci | Dinozaurii din Insula Haţegului | Masoneria în Transilvania | Peştera Bolii | Picturile rupestre din Pestera Coliboaia | Procesele de vrajitorie din Transilvania | Secretul lui Vlad Tepes - iubirea din Corona | Şepcile Roşii | Târgul Sărutatului de la Hălmagiu

 


Comentarii  

 
+2 #1 cozma alexandru 29-09-2010 20:01
picturile rupestre mi se par foarte interesante deoarece oameni preistori credeau ca daca picteaza ii va ajuta la vanat si oameni mi se par foarte nepasatori d ce li se putea intampla din cauza animalelor salbatice ca acelea :lol: ;-)
Citat
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Lucruri inedite > Picturile rupestre de la Cuciulat