Armindeni

Armindeni

Toata lumea cunoaste sarbatoarea de 1 mai ca o sarbatoare a solidaritatii muncitoresti si, mai ales, ca o zi libera.

Putina lume stie ca de fapt pe data pe 1 mai se sarbatorea mai demult Armindeni – o stravechie sarbatoare populara de origini romane. Sa zabovim putin si sa aflam cate ceva despre asta … Ziua de 21 aprilie era sarbatorita de romani ca fiind ziua intemeierii Romei (753 i.Hr. de catre Romulus Quirinus) si este sarbatorita si azi de italieni sub numele de Paliliile – in onoarea zeitei Pales, ocrotitoarea animalelor si a pastorilor. In timp, acestei sarbatori i s-a dat si o conotatie politica, transformandu-se intr-o sarbatoare a imperiului, fiind completata de jocuri de circ. Treptat, aceasta a fost promovata pe intreg teritoriul imperiului, ajungand astfel si la noi odata cu cucerirea Daciei.

O alta sarbatoare importanta la romani era Floralia, in cinstea zeitei Flora – zeita rodniciei ogoarelor, a florilor in general. Era serbata primavara, pentru a se solicita protectie divina asupra recoltelor din acel an. De remarcat este faptul ca aceasta sarbatoare nu avea un caracter regulat pana in 581 i. Hr cand consulii Lenate si Postumius aveau sa ii fixeze durata la 6 zile si perioada la inceputul lunii mai. „Cele mai zgomotoase petreceri si veselii, atat in provincie cat si la Roma, erau destinate primei zile a lui Mai […] fruntile se incununa cu flori, mesele splendide se acopera cu o ploaie de roze, oaspetiipoarta pe cap ghirlande legate cu flori de tei, sar si joaca bine dispusi de fumul vinului […] ” (Ovidiu).

In Transilvania, aceasta traditie cunoaste o ramificare: aprinderea focului seara si impodobirea portilor si caselor cu ramuri verzi sunt specifice ajunului sarbatorii de Sf. Gheorghe, iar sarbatoarea populara legata de primavara s-a statornicit pe 1 mai. Denumirea acestei sarbatori populare a fost cea de Armindeni. Originea etimologica a cuvantului „armindeni „este discutabila: cei mai multi ar afirma ca vine de la proorocul Ieremia care se sarbatoreste tot pe 1 mai (in paleoslava Ieremiinu-dini inseamna ziua lui Ieremia; altii sustin ca „armindeni ” vine de la termenul latinesc „armentum” – cireada , turma – ca un simbol al caracterului pastoral al sarbatorii.

Primul care a consemnat sarbatoarea de Armindeni a fost „patriarhul iluminismului romanesc”, carturarul Scolii Ardelene, Samuil Micu. In lucrarea sa, Scurta cunostinta a istoriei romanilor (1792- 1796) acesta scria: „In ziua cea dintai a lui mai, romanii tineau Festum Umbraculorum, adica sarbatoarea umbrarilor, facandu-sidin frunzari umbrave inaintea caselor. Asa fac satazi romanii, aduc armindeni, frunzari verzi, si le pun inaintea caselor si tin sarbatoare, macar ca din randuiala bisericeascanu iaste sarbatoare” (Samuil Micu).

Bibliografie

  • Cultura Romana Moderna si Idealurile Nationale, Ioan Silviu Nistor, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1997

 

Alte lucruri inedite din Transilvania

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *